У Міносвіти нагадали про правила щодо прийняття документів / фото УНІАН

Заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко наголошує, що заклади вищої освіти не мають права відмовляти у прийнятті документів від звільнених від державної підсумкової атестації вступників.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час брифінгу щодо попередніх результатів ЗНО та початку вступної кампанії-2020.

Читайте також"Без масок - лише під час уроків": у МОН розповіли, яким має бути навчання з 1 вересня

Відео дня

"Хочемо надати остаточне роз'яснення для вступників щодо наявності або відсутності у свідоцтві про повну загальну середню освіту оцінок ДПА: жоден заклад вищої освіти не має права відмовляти у прийнятті документів через запис "звільнений" або "звільнена", - наголосив він.

Вітренко нагадав, що відповідно до нормативних документів, середній бал додатка до зазначеного документу розраховується як середнє арифметичне усіх зазначених в додатку та документах оцінок. "Якщо у вступника в графі, де має бути оцінка ДПА, зроблено запис "звільнений", ці графи не враховуються в загальну кількість предметів", - додав заступник міністра.

Як повідомляв УНІАН, 18 червня Верховна Рада ухвалила президентський закон про внесення змін до деяких законів щодо окремих питань завершення 2019/2020 навчального року (№ 3669), яким звільнила цьогорічних випускників шкіл від проходження ДПА через епідемію COVID-19.

Ухваленим законом встановлюється, що здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації.

Здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році, мають право пройти ДПА, у тому числі у формі ЗНО, за власним бажанням.

Як заявив перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук, закон не спрямований на скасування ЗНО, а лише передбачає можливість охочим самостійно ухвалювати рішення щодо проходження ДПА у формі зовнішнього незалежного оцінювання. "ЗНО залишається основною можливістю вступу до вищих навчальних закладів", - сказав він.