Як прискорити свій Windows: потрібно відключити всього одну настройку / фото ua.depositphotos.com

На Windows заведено сваритися – особливо на останню Windows 11, яка не користується популярністю серед користувачів. Ті, хто перейшов на нову ОС кажуть, що система стала красивіше і зручніше, але частини функцій досі не вистачає, а ті, що на місці, часто реалізовані незручно. 

Помітно розчаровані і геймери, для яких найменша зміна продуктивності має велике значення. Однак є робочий лайфхак, який дозволяє прискорити гаджет на Windows 11 буквально на 25%, змінивши всього одне налаштування. Microsoft навіть розповідала про нього у своєму блозі – ми вирішили нагадати.

Як прискорити Windows 11, вимкнувши всього одну опцію

Йдеться про VBS, Virtualization-based Security або "Безпека на основі віртуалізації". Ця опція активована за замовчуванням, коли користувач купує новий ноутбук/настільний комп'ютер, або якщо виконує "чисте" встановлення Windows 11. 

Відео дня

Ця функція створює безпечну область в оперативній пам'яті (ОЗУ), ізолюючи її від решти системи. Таким чином девайс більш захищений від зовнішнього посягання. Однак тести показують, що через неї продуктивність комп'ютера може легко знижуватися мало не на 25 відсотків. Особливо це помітно в іграх або при роботі з ресурсо-витратними додатками.

Аби перевірити, чи увімкнений у вас VBS:

  • Відкрийте вікно "Виконати", натиснувши комбінацію Win+R.
  • Введіть msinfo32 і натисніть Enter
  • У вікні, що з'явиться, в меню "Відомості про систему" шукаємо пункт "Безпека на основі віртуалізації"
  • Якщо навпроти цього пункту вказано "Не ввімкнуто", отже, вона відключена, а якщо ви побачите "Увімкнуто", значить вона включена і працює.

Скріншот

Вимкнути VBS можна декількома способами. Найпростіше – ввести в меню "Пуск" словосполучення "Ізоляція ядра", вибрати знайдений пункт і вимкнути цю опцію.

Скріншот

Після виконаних маніпуляцій ви точно повинні помітити істотний приріст продуктивності шляхом вивільнення ресурсів, які витрачалися на перевірку справжності виконуваного коду. 

Важливий момент: після відключення VBS ваш комп'ютер стане більш вразливий перед хакерськими атаками (що може бути некритично, якщо ви використовуєте ліцензійний софт). Але все ж, якщо ви той, хто використовує свою систему для конфіденційної офіційної роботи, краще залишити VBS увімкненим.

Microsoft рекомендує повернути ці функції назад, як тільки ви перестанете грати або виконувати ресурсомістке завдання. Але робити це необов'язково – дійте на свій страх і ризик.

Раніше УНІАН повідомляв що в Windows 11 знайшли функцію, яка прискорює розрядку ноутбуків. Як виявилося, на автономність ноутбука впливає Функція відображення секунд в системних годинах. Журналісти відзначають, що хоч різниця досить незначна, але цікавий сам факт того, що вона є.

Вас також можуть зацікавити новини: