Популярний серед українців відпочинок у Єгипті та Туреччині подорожчав / Фото УНІАН

У серпні 2019 року ціни на відпочинок в популярному серед українських туристів Єгипті зросли на 10% і стартують від 1 тисячі доларів за тижневий тур на двох у п’ятизірковому готелі. Восени місцева влада має намір ввести ще й додаткові збори для відпочивальників.

Про це йдеться в статті видання «Новое время».

Читайте такожВстигнути на море: авіакомпанія YanAir в серпні призначила додаткові рейси з Києва до Батумі

Відео дня

Зокрема, повідомляється, що з 15 листопада додатковий тариф для тих, хто вилітає з популярного курорту Хургада, збільшиться на 7 доларів з людини, з яких 5 доларів – сервісний збір, а 2 долари – плата за забезпечення безпеки. В аеропорту Шарм-ель-Шейха плата виросте на 9 доларів з людини, з яких на безпеку кожного туриста направлять 4 долари.

«Всі додаткові витрати понесуть туристичні оператори. Але навіть таке невелике подорожчання позначиться на сім'ї, яка зібралася у відпустку», - пояснила виданню комерційний директор авіакомпанії Windrose Ольга Толстіхина. Туристи, як і раніше, будуть платити 25 доларів за візу при відвідуванні Хургади, а у Шарм-ель-Шейху плати за в'їзд немає за умови, що мандрівник не покидає територію Синайського півострова.

Втім, як зазначається в матеріалі, поки оператори готуються до зростання цін, єгипетські готелі вже підвищили ціни, хоча серпень – не сезон для відпочинку в Єгипті. Це підтверджує директор Центру розвитку туризму в Україні Володимир Царук: «Якщо ще в травні-червні тиждень відпочинку в гарному готелі п'ять зірок коштував 500-600 долари за двох, то зараз ціни стартують від 1 тисячі доларів за двох».

Ціни на відпочинок в Єгипті справді ростуть, підтверджує директор мережі агентств «Поїхали з нами» Олег Кулик. Наприклад, якщо в липні минулого року середня вартість заброньованого туру на сім'ю в Єгипет у них становила 27,3 тисяч гривень, то за аналогічний місяць цього року – 29,8 тисяч гривень. У серпні вартість відпочинку склала вже 32,2 тисячі гривень, тоді як за такий же місяць 2018 року – 29,6 тисяч гривень.

Читайте такожШрі-Ланка скасувала оплату за візу для українців

Вартість проживання виросла через збільшення туристичного потоку з країн ЄС та арабських країн, зазначає Володимир Царук. Крім того, єгипетська влада найближчим часом сподіваються на відновлення польотної програми на курорти Хургади і Шарм-ель-Шейха з Росії, які були припинені з 2015 року після вибуху літака авіакомпанії Когалимавіа з Шарм-ель-Шейха до Санкт-Петербурга. Зараз російські авіакомпанії літають тільки в Каїр, з якого до курортних міст необхідно добиратися автобусами близько чотирьох годин.

Як йдеться в матеріалі, зростання збору призведе до того, що з 15 листопада вартість тижневого відпочинку для сім'ї з трьох осіб зросте ще на 1 тисячу гривень. «Швидше за все, це призведе до зниження туристичного потоку. Але поки що туроператори не повідомляли нам про намір скоротити кількість рейсів на єгипетські курорти цієї осені», – говорить Ольга Толстіхіна з Windrose.

Видання нагадує, що подібна ситуація вже спостерігалася з Туреччиною. У поточному році готелі на курортах Анталії, Мармаріса і Бодрума перейшли на розрахунки в євро, що автоматично призвело до зростання цін на 20%. В результаті, тижневий відпочинок в Кемері (регіон Анталія) в хорошому готелі категорії п'ять зірок обходиться в 1,5-1,6 тисячу доларів на двох. Багато українців віддали перевагу Єгипту або Греції, Болгарії або Іспанії, де відпочинок цього року можна порівняти за вартістю з турецьким. Тому в середині липня багато турецьких готелів зіткнулися з браком відпочивальників і стали надавати знижки, в розмірі 20%. Не виключено, що на такий крок підуть і єгипетські готелі.

Водночас в листопаді та грудні ціни на відпочинок можуть знизитися, оскільки в цей період попит знижується, а кількість чартерів – ні, прогнозує Олег Кулик. Тому туроператори будуть надавати знижки. «Як показує практика, найнижчі ціни на відпочинок у Єгипті – в грудні», – говорить він.

Зазначимо, раніше сьогодні видання «Сегодня» також повідомило, що нещодавно в Туреччині взялися за обмеження системи «все включено». Це в першу чергу лобіюють місцеві підприємства, які працюють за межами готелів. Вони скаржаться, що система «все включено» негативно впливає на їхній бізнес, так як туристи не виходять з готелів і не витрачають гроші у місцевих ресторанах, магазинах, а також не подорожують по країні.

Як раніше повідомляв УНІАН.Туризм, за підсумками першої половини 2019 року, українці стали ще активніше відпочивати у Туреччині.