Хортиця стала найкращим безбар'єрним туристичним об'єктом / фото facebook.com/n.z.hortica

В Україні визначили переможців головної туристичної премії країни "Ukraine Tourism Awards 2021". Найкращим у номінації "Доступний туризм. Безбар’єрна культура" визнаний Національний заповідник "Хортиця". 

Відновлення об'єктів культурно-історичної спадщини на острові Хортиця в межах програми "Велика реставрація", що є складовою програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", розпочалося цього року. До цього численні об'єкти острова перебували у занедбаному стані. Всього за кілька місяців острів змогли перетворити на один із найпотужніших туристичних магнітів, при цьому доступ до його об'єктів забезпечений усім групам населення. 

Учасників конкурсу оцінювали у 14 номінаціях. Організатори конкурсу оцінювали роботу найкращих гравців ринку з продовження роботи в умовах пандемії, застосування нестандартних рішень, підвищення рівня обслуговування та приділенні уваги інклюзивному туризму.

Відео дня

Хортиця стала першим в Україні безбар'єрним островом, який можуть відвідати як батьки з колясками, так і люди з інвалідністю.

Серед іншого було відзначено підйом на оглядовий майданчик "Пагорб Єдності". Підйом виконаний під невеликим кутом і вздовж нього забезпечені повністю інклюзивні умови. Для відпочинку тут передбачені спеціальні майданчики, навігація продубльована шрифтом Брайля, а доріжки позначені тифлоплиткою.

Перша леді України Олена Зеленська ще на початку робіт на Хортиці наголошувала на необхідності забезпечення доступу до його об'єктів для всіх без винятку груп населення.

"Філософія безбар'єрності Хортиці у тому, щоб острів ділився своєю силою з усіма – постійно, легко та всюди", – сказала Олена Зеленська.

Нагорода "Ukraine Tourism Awards 2021" за інклюзивність стала для Хортиці вже третьою цього року. Національний заповідник раніше отримав визнання на міжнародному конкурсі LIT Lighting Design Awards у Лос-Анджелесі за інтерактивне лазерне шоу "Трансформація через історію". Також бренд Хортиці став бронзовим призером премії Epica Awards.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в тому числі для розвитку внутрішнього туризму в межах програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" в Україні створюється національний авіаперевізник UNA.