"Правда, що небо закривають?". Про це дзвінки клієнтів, журналістів, друзів, родичів. Найбільшу паніку викликає фраза: "Не панікуйте". І все ж... Давайте поговоримо. Хоча я і не хотіла торкатися цієї теми, хоча б тому що я не військовий експерт, не власник авіакомпаній, не член уряду або РНБО.

Ви теж? Тоді почнімо з того, що, незалежно від ступеня нашої паніки, ми ніяк не впливаємо на ситуацію. А значить, немає сенсу себе накручувати.

Тепер про те, що відбувається. Небо не закривають. Є, безумовно, напруга щодо ситуації в Україні та ризику нападу Росії. З цієї причини деякі західні страхові компанії призупинили дію страхування літаків на період перебування їх у повітряному просторі України. Саме тому борти тих авіакомпаній, які потрапили під це рішення, дійсно, зараз скасовують або можуть скасувати польоти в/з України. Наразі авіакомпанії і держава шукають варіанти нових фінансових гарантій.

Відео дня

Незалежно від ступеня нашої паніки, ми ніяк не впливаємо на ситуацію. А значить, немає сенсу себе накручувати

Але, звичайно, є ті, хто повинен летіти найближчими днями - з України або в Україну. Не хвилюватися неможливо. І хочеться знати, що буде і що робити.

Перше - заспокоїтися. Тому що, повертаємося до початку - наше хвилювання ніяк не впливає на ситуацію.

Друге - важливе (!): якщо ваші тури / вильоти найближчими днями, не ініціюйте їх скасування. Тому що, поки авіакомпанія або туроператор не повідомили вам зі свого боку офіційно про скасування туру або вильоту із запропонованими варіантами вирішення питання, відмова з Вашого боку практично за будь-яким договором тягне за собою 100% штраф. Якщо, звичайно, у вас не якийсь супер-тариф на переліт. Ви ж не хочете втратити гроші? Тоді не гарячіться.

Страховка від невиїзду покриває страхові випадки - хвороба, смерть, нещасний випадок, пожежа і т.д., але не покриває варіанти "передумав, не хочу, боюся". Боїтеся - залишайтеся вдома. Ваш спокій і безпека важливіші за гроші, правда?

Третє - якщо на одній чаші терезів гроші, а на іншій - безпека, життя і здоров'я, що ви виберете? Навіть не сумніваюся, що друге.

Зрозуміймо, що авіаперельоти - дуже серйозна і дуже недешева справа. І нікому не цікаво просто так скасовувати рейси, відмовляючись від прибутку і потрапляючи на всілякі компенсації. Але на першому місці завжди стоїть безпека. Тому, якщо ваш виліт скасували через міркування безпеки - це хороша новина. Тому що, погодьтеся, краще не полетіти, просидіти добу в аеропорту, їхати на автобусі з іншого міста, ночувати не в найкращому готелі, ніж піддати себе небезпеці в небі.

І четверте - не читайте і не поширюйте фейки і всілякі думки, передбачення, все, що починається зі слів "можливо", "імовірно", "депутат такий-то вважає, думає, висловив думку, припускає" і т. п. Ви ж розумієте, що на будь-якій заварусі маса бажаючих хайпанути? Не варто їм допомагати, та ще ціною свого спокою. Якщо вже хочете щось дізнатися, шукайте першоджерело інформації.

Якщо ваш виліт скасували через міркування безпеки - це хороша новина

Зараз просто оціните, що ви живі, здорові, що сьогодні - прекрасний день. Що навіть якщо виникли проблеми з вашим вильотом, це точно не найстрашніше в житті. І завтра буде новий день. І прийде нове рішення.

А поки - миру всім нам. Це все-таки найголовніше.

Ірина Заїка, власник і директор туристичного агентства "Pina Colada", travel-експерт