Зальцбург - це не тільки дорогий гірськолижний курорт, але і розкішна архітектура / Фото Марина Григоренко

Уїк-енд в Зальцбурзі: розкішне бароко, фонтани з «сюрпризом» і Альпи з усіх боків

08:27, 11.04.2019
32 хв. Туризм

УНІАН продовжує знайомити своїх читачів з європейськими містами, де можна провести два-три дні за мінімальних витрат, отримавши максимум вражень. Цього разу вирушаємо в богемний австрійський Зальцбург, в першу чергу відомий як дорогий гірськолижний курорт, але насправді цілком доступний і цікавий будь-якому туристу вихідного дня.

Традиційно з кінця квітня і до вересня ми починаємо активніше подорожувати, адже додаткові вихідні, тепла погода і довгий світловий день ідеально сприяють пошуку пригод. Хтось вирушає в короткі поїздки вихідного дня, хтось планує тривалий відпочинок на березі моря, а хтось організовує цілий тур Європою, зупиняючись у кожному з містечок на кілька днів.

Читайте такожВтеча з галасливого Берліна в безтурботний Потсдам

Безумовно, багато самостійних туристів заздалегідь готуються інформаційно до поїздки, щоб зробити свій нехай навіть короткочасний відпочинок максимально насиченим і цікавим. Ми спробуємо трохи спростити вам завдання.

Відео дня

Раніше УНІАН.Туризм розповідав, чим можна зайнятися на уїк-енд в угорському Будапешті, литовському Вільнюсі, словацькій Братиславі, німецькому Нюрнберзі та польському Гданську. Тепер ми зібрали великий гід по богемному австрійському Зальцбургу – місту розкішних барокових палаців і соборів, мальовничих гірських краєвидів і з насиченим культурним життям.

Багато туристів сприймають Зальцбург, в першу чергу, як розкішний гірськолижний курорт, доступний далеко не кожному. І правда, відпочити в горах тут дійсно задоволення не з дешевих. Однак якщо вибрати Зальцбург як місце для туру вихідного дня з ночівлею в місті, зосередившись на прогулянках і екскурсіях, все виглядає цілком доступно. Зрозуміло, це буде дорожче, ніж ті ж Польща чи Чехія, але і не нечувані суми. Тим більше, що Зальцбург дійсно того вартий.

Як дістатися в Зальцбург

Цього разу ми трохи відійдемо від традиції і розповімо про місто, куди з України не літають лоукостери. Та чого вже там, туди в принципі не так багато авіарейсів виконується – в основному, внутрішні австрійські, з Німеччини і Нідерландів. Все ж Зальцбург – місто порівняно невелике, всього 150 тисяч жителів.

Читайте такожПодорож до Венеції: як бюджетно з'їздити у найрозкішніше місто Італії

Долетіти з Києва туди можна тільки з пересадками – найкраще через Стамбул, Відень або Франкфурт. При грамотному підході та готовності провести в місті пересадки необхідну кількість часу, можна вкластися в 3-4 тисячі гривень за квиток в один кінець. Зате в якості бонуса ви зможете провести кілька додаткових днів у місці пересадки.

Аеропорт Зальцбурга знаходиться від міста всього 5 кілометрів, і дістатися до місцевого залізничного вокзалу, що розташовний недалеко від центру міста, можна всього за 25 хвилин на тролейбусі №2.

Якщо ж у вас немає часу і бажання затримуватися в місці пересадки, і ви хочете відразу потрапити в Зальцбург, але при цьому не розоритися, радимо вам вибрати комбінований варіант. Долетіти лоукостером з України до того ж Відня або в прикордонні з Австрією німецькі міста, наприклад, Мюнхен або Меммінген, а звідти поїхати на поїзді або автобусі. Про те, як зручно подорожувати по Австрії на поїзді, ми писали в нашому великому матеріалі.

Наприклад, рейси Wizz Air з Києва до Відня виконуються щодня, а ціни на квитки на цьому напрямку, якщо бронювати заздалегідь, стартують від 900 гривень, і це без урахування знижки за Wizz Discount Club. В польоті ви проведете дві години, і з урахуванням часової різниці в часі, у разі ранкового вильоту будете у Відні вже до 11:15. Додамо 45 хвилин на проходження митних процедур і вже о 12 ми будемо готові відправитися в Зальцбург. На щастя, виїхати на поїзді можна прямо від аеропорту. Відстань від Відня до Зальцбурга становить близько 300 км, а тому через 3 години на прямому швидкісному поїзді Railjet або WESTbahn ми вже будемо на залізничному вокзалі Зальцбурга. Поїзди різної категорії відправляються тут мало не кожні 15-30 хвилин. Квитки краще купити заздалегідь і з запасом часу, на випадок запізення рейсу або затримки в аеропорту. Так, приблизно за місяць-два до поїздки найдешевші квитки на потяги о 12:30 чи 13:00 від аеропорту Відня коштують по 19 євро, а ось за тиждень-два до поїздки квитки будуть вже по 35-60 євро.

Читайте такожІнший Париж: цілком реальна туристична поїздка, а не "мрія"

Якщо летіти через німецький Мюнхен, що знаходиться всього в 130 км від Зальцбурга, відстань на поїзді ви подолаєте менше, ніж за дві години, але квитки будуть дорожчими – 33-41 євро при купівлі заздалегідь. І в даному випадку потрібно буде дістатися від аеропорту Мюнхена до залізничного вокзалу. Тому варіант з поїздом буде не таким вигідним. Зате можна вигідно дістатися з Мюнхена в Зальцбург автобусом FlixBus, який за день виконує кілька рейсів, з інтервалом в 2-3 години. В дорозі автобус проводить 2-2,5 години, а коштують квитки по 8-10 євро. Долетіти з Києва до Мюнхена найдешевше на літаках МАУ – ранковим рейсом о 9:45 з прибуттям о 11:25 за місцевим часом. Квитки економ-класу при покупці заздалегідь коштують близько 2 тисяч гривень.

Ще один варіант – їхати через німецький Меммінген, що знаходиться від Зальцбурга приблизно на тій же відстані, що і Відень. Найкраще тут їхати автобусом FlixBus – за день за даним маршрутом проходить п'ять рейсів, всі з пересадкою в Мюнхені – від 45 хвилин до 3 годин. Квитки в діапазоні 20-22 євро. До Меммінгена з Києва можна долетіти тим же Wizz Air. На тиждень за цим напрямком літають п'ять рейсів, однак найзручнішим є рейс четверга, який в розкладі на літо 2019 вилітає о 7:00 і прилітає о 08:35. Коштують такі квитки близько 2-3 тисяч гривень в один кінець.

До речі, Зальцбург знаходиться всього в 70 км від чи не найпопулярнішого місця в Австрії – містечка Гальштатт. А тому можна запросто за одну поїздку "вбити двох зайців". Всю необхідну інформацію про те, як потрапити самостійно в Гальштатт, читайте в нашому великому матеріалі.

Міський транспорт в Зальцбурзі

Як ми вже писали, Зальцбург місто порівняно невелике, однак в масштабах Австрії – четверте за величиною після Відня, Граца і Лінца. Тому пересуватися містом тут цілком можна без використання громадського транспорту. Так, залізничний вокзал Зальцбурга знаходиться менш ніж в 2 кілометрах від Старого міста, де розташовані основні визначні пам'ятки. А знайти доступне житло в цій окрузі цілком реально.

Затишні вулички нетуристичної частини Зальцбурга / Фото Марина Григоренко

Що примітно, хоча Зальцбург і невеликий, у місті часто бувають великі затори. І це ще один аргумент, щоб більше пересуватися пішки – часом можна швидше пройти, ніж проїхати заторами. І побачите більше всього цікавого, і ходити корисніше.

На правому березі Зальцбурга нерідко бувають затори / Фото Марина Григоренко

Однак, якщо все ж надумаєте користуватися громадським транспортом, ось що потрібно знати. У Зальцбурзі пасажирські перевезення забезпечують автобуси та тролейбуси (O-Bus), всього близько 25 маршрутів. Міський транспорт в Зальцбурзі ходить з 5:00 до 23:30. Є кілька нічних автобусів, які ходять тільки у вихідні дні та на свята. Крім того, в Зальцбурзі діють чотири лінії електричок S-Bahn - S1, S2, S3 і S11 з інтервалом в 30 хвилин, а також одна лінія поїзда Salzburger Lokalbahn з інтервалом в 15 хвилин.

Читайте такожКлермон-Ферран - місто згаслих вулканів у Франції

На перший погляд, у Зальцбурзі досить заплутана схема квитків, але, якщо розібратися, все не так страшно. Вигідніше купувати квитки заздалегідь пачками по 5 штук, так звані 5er-Block. Коштує такий набір станом на весну 2019 року 9,50 євро, тобто один квиток обходиться в 1,90 євро. Купують їх у спеціальних автоматах, тютюнових кіосках або онлайн. В такому випадку квитки потрібно компостувати відразу при посадці. Якщо ж купувати квиток на одну поїздку у водія – доведеться заплатити 2,70 євро. Такі квитки не передбачають можливість пересадки на інший транспорт.

Якщо плануєте їхати кудись з пересадкою, краще взяти годинний квиток за 2 євро – в автоматі, кіоску або онлайн. Також в місті є 24-годинні квитки – за 4 євро при купівлі заздалегідь і 6 євро, якщо купувати у водія, та тижневі проїзні – за 16,40 євро.

Варто врахувати, що ці тарифи діють для центральної зони Зальцбурга, якої, як правило, цілком вистачає туристам. Однак якщо вам все ж доведеться її залишити (райони Anif-Grödig, Bergheim, Elixhausen, Elsbethen, Freilassing, Fürstenbrunn, Guggenthal, Hallwang, Siezenheim, Wals), доведеться доплатити ще 1,4 євро. Всю детальну інформацію про міський транспорт Зальцбурга можна дізнатися за посиланням.

Трохи далі від туристичного центру в Зальцбурзі теж багато цікавого / Фото Марина Григоренко

До речі, туристам у Зальцбурзі дуже може згодитися Salzburg Card, яка дозволить вам користуватися всім міським транспортом, відвідувати міські визначні пам'ятки і отримувати знижки. Така картка на 24 години коштує 26 євро, на 48 годин – 34 євро, на 72 години – 39 євро. Всю детальну інформацію можна дізнатися за посиланням.

До речі, раніше ми ділилися своїм досвідом, як діють в Європі картки туриста, на прикладі Берліна.

Валюта і мова в Австрії

В Австрії офіційною валютою є євро, а тому проблем з її купівлею перед поїздкою у вас точно не буде – в Україні це можна зробити будь-де. Якщо ж плануєте користуватися картками, то потрібно розуміти кілька моментів.

Читайте такожПригоди без зайвого багажу: 6 порад для бюджетної та комфортної подорожі

По-перше, в Австрії, як і в Німеччині, далеко не всі банківські термінали приймають наші картки з pay-pass. Особливо це стосується старих терміналів, яких значно більше саме в невеликих хостелах і ресторанчиках. Термінал не сприймає таку картку і просто пише, що ви ввели неправильний пін-код. По-друге, при знятті грошей в австрійських банкоматах потрібно буде сплатити комісію, найчастіше 2 євро зі 100 євро, плюс внутрішню комісія по карті, передбачену вашим банком. По-третє, іноді в Австрії трапляється мінімальна сума, починаючи від якої можна розраховуватися карткою.

В австрійському законодавстві немає фіксованої суми, скільки грошей потрібно мати при собі для в'їзду в країну, однак у середньому по Європі слід виходити з розрахунку 50 євро на добу. При цьому відсутність грошових коштів і підтвердженого місця ночівлі може послужити причиною відмови у в'їзді в Австрію. Питають про це на кордоні далеко не завжди, особливо якщо в'їжджаєте в Австрію з іншої країни ЄС, проте краще не ризикувати і мати всі документи в порядку.

Вид на фортецю Хохензальцбург і Палац Леопольдскрон / Фото Марина Григоренко

Державна мова в Австрії німецька. В цілому по країні вимова від Hochdeutsch, тобто літературної німецької, яку вчать у школах або на курсах, не особливо відрізняється. Однак ближче до Італії може звучати трохи незвично, ніби італійці говорять німецькою з характерним акцентом.

Якщо не знаєте німецької, в Австрії цілком можна буде вижити зі знанням англійської – його там добре розуміють. А от сподіватися, що вам там часто будуть зустрічатися україномовні, краще не варто.

Де дешево зупинитися в Зальцбурзі

Зальцбург – місто не найдешевше і водночас дуже популярне. А тому про бронювання готелів важливо подбати заздалегідь, особливо, якщо хочете заощадити.

Вулички Старого міста Зальцбурга / Фото Марина Григоренко

Так, на початок травня на популярних сайтах з бронювання житла в Зальцбурзі доступні трохи більше 100 пропозицій за ціною від 28 євро за ніч, якщо зупинятися в загальному номері хостелу. Ціни на одномісні номери стартують від 45 євро за ніч, двомісні номери економ-класу – від 70 євро. Хороші двомісні номери категорії три зірки коштують від 90 євро, однак найвигідніші пропозиції розлітаються дуже швидко.

Читайте такожГотельне питання: як вдало підібрати житло і не зіпсувати подорож

На початок серпня 2019 року в Зальцбурзі доступні близько 125 пропозицій розміщення, за ціною від 23 євро за ніч у загальних номерах хостелів. При цьому потрібно уважно перевіряти, в якому саме загальному номері ці місця, адже, як правило, у європейських молодіжних хостелах бувають жіночі, чоловічі та змішані номери.

Не будемо забувати, що серед іншого Зальцбург – популярний і дорогий гірськолижний курорт. Однак такий відпочинок точно не можна назвати бюджетним, адже одна ніч у "гірському" готелі Зальцбурга обійдеться в середньому від 200 євро в одномісному або двомісному номері, різниця в ціні між ними не дуже велика – одному на таких курортах відпочивати зовсім не вигідно.

Де і що поїсти в Зальцбурзі

Як ми вже зрозуміли, Австрія країна дорога, особливо коли мова йде про туристичні міста. Тому якщо ви не хочете розоритися, варіант з триденним харчуванням в кафе-ресторанах краще відразу виключити.

Тому при пошуку житла радимо звертати увагу, чи включений у вартість сніданок. На щастя, тут таке нерідко буває навіть у хостелах. В такому випадку номер може коштувати на кілька євро дорожче, ніж в хостелі без сніданку, однак ви навряд чи нормально зможете поїсти десь поза готелем дешевше цієї різниці.

Наприклад, я зупинялася в хостелі Haunspergstraße всього в 1,4 км від центру, де цілком лояльні ціни, а сніданок включений у вартість. Як правило, це типовий континентальний сніданок "шведський стіл", де гостям пропонуються напої, йогурти, мюслі, овочі, фрукти, сирні/ковбасні нарізки, іноді навіть якісь гарячі страви. Загалом, цілком достатньо, щоб до обіду втамувати голод.

Вулички Старого міста Зальцбурга / Фото Марина Григоренко

Найдешевший спосіб харчуватися в Австрії – супермаркети, тому якщо ви зупиняетеся в хостелі або апартаментах, де є холодильник і приміщення для готування їжі, ваш бюджет буде врятований. У Зальцбурзі багато магазинів великих мереж SPAR і BILLA, так що один з них ви точно знайдете недалеко від свого готелю. Ще один варіант – супермаркети мереж Lidl або Hofer, де особливо багато готової продукції.

Дешевше всього харчуватися в Зальцбурзі в супермаркетах / Фото Марина Григоренко

Ціни на продукти в австрійських супермаркетах не сказати, що так вже сильно дорожчі за київські. Наприклад, найпростіші булочки тут коштують від 0,5 євро, готуються вони прямо в супермаркеті. Ковбасна нарізка у вакуумній упаковці близько 200 грам обійдеться в суму приблизно 1,5-2 євро, те ж саме стосується сирів. 300-грамова упаковка сосисок буде коштувати близько 2-4 євро, в залежності від того, птиця це або свинина-яловичина. Йогурти в стаканчиках продаються за ціною від 0,6 євро, питні баночки 250-300 мл - приблизно по 2 євро. Фрукти-овочі в середньому від 1 до 3 євро за кілограм. Печиво-шоколад-вафлі-горішки - від 1 євро за невелику упаковку. Літр соку – від 1,5 євро, мінеральна вода 0,5 л – від 0,5 євро, пиво - від 1 євро за банку, вино від 2,5 євро за пляшку.

Читайте такожПодорож до Стамбула: чим сьогодні захоплює столиця Візантійської імперії

До речі, в тих же SPAR можна купити як вже готові сендвічі, так і зібрати свої в спеціальному відділі. Обійдеться такий бутерброд приблизно в 1,5-2 євро, що дешевше, ніж в мережевих фастфудах. Особливо це зручно в дорогу, тим більше, що часто такі супермаркети є на вокзалі.

Варто врахувати, що в Австрії, як і багато де в Європі, магазини закриваються рано. Наприклад, BILLA відкривається близько 7:30 і закриваються до 19:30 по буднях, по суботах - закривається о 18:00, а по неділях або працює з 9:00 до 13:00, або взагалі закрита.

Ще один варіант бюджетного перекусу в Австрії – мережеві фастфуди, які досить часто можна зустріти на вокзалах або найпопулярніших туристичних площах. Що добре в Європі, харчуючись в таких точках, можна не хвилюватися за своє життя і здоров'я. Як правило, бутерброди, сандвічі, круасани, піци та інший швидкий перекус в таких точках коштують від 2 євро, чай-кава від 1 євро, латте-капучіно – від 2 євро. Так що за 5 євро можна доволі добре перекусити.

Як і годиться в будь-якому популярному туристичному місті, основні заклади харчування розташовані в Зальцбурзі в центрі міста, починаючи від променаду вздовж річки Зальцах і до Зальцбурзького собору. Саме вздовж хаотичних вуличок на цій ділянці зібрано все, що потрібно туристам – ресторани, кафе, магазинчики, сувенірні лавки тощо.

Випічка на ярмарку на Капітельплац / Фото Марина Григоренко

На цій же ділянці знаходиться площа Ferdinand-Hanusch-Platz, де до пізнього вечора продається їжа на винос з вагончиків. Наприклад, мені пощастило придбати в точці Salzburger Würstelkönigin смачну білу сосиску в булочці Weißwurst im Brötchen у зливу о 10 вечора! А це для німецькомовних країн рідкість.

Також у подібних кіосках продається ще одна популярна в Зальцбурзі страва для швидкого перекусу– Leberkäsesemmel. Це щось схоже на запечену шинку з свинини/яловичини з додаванням ліверу. Ріжеться товстими скибочками і подається в білій булці з додаванням соусу/гірчиці. Коштують такі перекуси по 4-6 євро, але цього цілком вистачає, щоб добре перекусити, якщо ви не налаштовані заходити в кафе або ресторан, а хочеться гаряченького.

У Старому місті Зальцбурга найбільше туристичних точок / Фото Марина Григоренко

Якщо все ж надумаєте поїсти в Зальцбурзі в кафе або ресторанах, варто розраховувати, що чек на людину обійдеться в суму приблизно від 15-20 євро, це якщо по скромному і багато не пити. Найбільше закладів австрійської кухні розташовані саме в історичній частині міста – якщо вже налаштовані витратитися на їжу в ресторані, то вже краще спробувати щось місцеве. Наприклад, по вулиці Kaigasse 3 є ресторан з пивоварнею Gasthaus Zwettler's. Сам будинок був побудований аж на початку 16 століття, однак нинішній ресторан тут відкрили лише в 2011 році. В меню близько 5-7 сортів місцевого пива за ціною в середньому 3,5 євро за 0,3 л і 4,5 євро за 0,5 л, є і літрові пропозиції. Їжі тут досить широкий вибір – супи в середньому за 4,5 євро, всі можливі ковбаски по 5-7 євро, салати від 11 євро, м'ясні страви з гарніром у середньому по 15 євро, вегетаріанські пропозиції в середньому по 12 євро і ще багато чого іншого. Місце досить популярне, тому на вечір і в топ-сезон краще бронювати заздалегідь. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Чим зайнятися в Зальцбурзі

Головне, що потрібно знати перед поїздкою в Зальцбург – в цьому місті ви точно не будете нудьгувати. У першій половині дня тут завжди можна відправитися на екскурсію по історичному центру міста. Якщо піти трохи далі по цій же стороні – вас чекає дивовижної краси природа для неспішних прогулянок. Увечері в місті завжди можна знайти, чим зайнятися – класичний музичний концерт, театр на великому екрані або міське свято в парку.

Місто поділено на дві частини річкою Зальцах / Фото Марина Григоренко

Зальцбург ділиться на дві частини міською річкою Зальцах. На правому березі розташований залізничний вокзал, ряд цікавих пам'яток і саме тут можна знайти бюджетні варіанти розміщення. На лівому березі – Старе місто з основними пам'ятками та закладами харчування.

Нове місто, як ще називають правий берег Зальцбурга, відносно молода частина міста, яку почали активно відбудовувати на рубежі 17-18 століть, коли місто перестало "уміщатися" на лівому березі.

Тут особливу увагу варто приділити парку Мірабельгартен (Mirabellgarten). Цей неймовірної краси приклад європейського садово-паркового мистецтва з'явився тут як раз в 17 столітті та ідеально підходить для прогулянок в будь-який час дня серед розкішної архітектури, скульптурних композицій і завжди доглянутих клумб. У Палаці Мірабель нині розташована резиденція бургомістра Зальцбурга, також на території парку знаходиться Музей бароко в будівлі садової оранжереї, Палац одружень і так званий Сад карликів, де можна зустріти понад 20 кумедних фігурок карликів, яких то прибирали, то повертали різні правителі.

У Мірабельпарку барокова архітектура, химерні скульптури і доглянуті клумби / Фото Марина Григоренко

На цьому ж березі можна побачити одразу кілька будинків, пов'язаних з одним з найвідоміших у світі класичних композиторів – Вольфгангом Амадеем Моцартом, адже Зальцбург його рідне місто. Центральне місце тут займає Моцартеріум (Mozarteum) – велика будівля у стилі модерн початку 20 століття з більш сучасною прибудовою, де нині розміщується консерваторія, театрально-концертний зал, бібліотека і міжнародний культурний фонд. Недалеко звідси також знаходиться Будинок-музей Моцарта, де пройшло дитинство майбутнього композитора.

Зальцбург - рідне місто Моцарта, про що нагадує Моцартеріум / Фото Марина Григоренко

Серед інших цікавих місць правого берега Зальцбурга варто виділити головну пішохідну вулицю цій частині міста Лінцергассе з всілякими магазинчиками і кав'ярнями. На ній же розташована Церква Святого Себастьяна початку 16 століття, де поховано чимало знакових для міста особистостей, в тому числі батька Моцарта.

Головна пішохідна вулиця цієї частини міста - Лінцергассе / Фото Марина Григоренко

Також в цій частині міста знаходиться незвичайна, як для Зальцбурга, церква Christuskirche, відома в першу чергу як місце хрещення ще одного знаменитого вихідця із Зальцбурга – поета-експресіоніста Георга Тракля. До речі, на фасаді церкви можна прочитати його вірш Ein Winterabend.

Церква Christuskirche в Зальцбурзі, де хрестили поета-експресіоніста Георга Тракля / Фото Марина Григоренко

Якщо ж хочете побачити все Старе місто Зальцбурга, варто піднятися на гору Капуцинів (Kapuzinerberg), покриту густим лісом. Саме тут знаходиться оглядовий майданчик, абатство капуцинів і колишня вілла австрійського письменника Стефана Цвейга, який довгий час жив в Зальцбурзі. Відразу попереджу, дорога буде нелегкою, проте види з гори того варті.

Гора Капуцинів здалеку / Фото Марина Григоренко
Підйом на гору Капуцинів нелегкий, але того вартий / Фото Марина Григоренко
Вид на Старе місто з гори Капуцинів / Фото Марина Григоренко

Для того, щоб обійти Старе місто Зальцбурга на лівому березі, навряд чи вистачить одного дня. Тільки за "низинною" частиною міста можна гуляти цілий день, заходячи в розкішні собори і церкви.

У цій частині міста розташовані головні собори Зальцбурга / Фото Марина Григоренко

Варто відзначити, що в Зальцбурзі дуже багато соборів і всі вони відрізняються особливою пишністю, з усієї цієї позолотою, ліпниною і розписом. Все ж в Австрії дуже люблять бароко, і це помітно у всій архітектурі.

У Зальцбурзі всі церкви оформлені просто розкішно / Фото Марина Григоренко

Безумовно, головним у місті є Кафедральний собор (Salzburger Dom). Перша базиліка на цьому місці з'явилася ще в 8 столітті, тоді як нинішня барокова будівля – у першій половині 17 століття.

Кафедральний собор Зальцбурга - найзнаменитіший в місті / Фото Марина Григоренко

Біля дверей собору встановлені статуї покровителів міста - Святих Руперта та Віргілія, що тримають в руках копію собору і бочку з сіллю, адже саме соляний промисел здавна відігравав важливу роль у житті регіону.

Біля дверей собору встановлені статуї покровителів міста - Святих Руперта та Віргілія / Фото Марина Григоренко
Всередині Кафедрального собору Зальцбурга / Фото Марина Григоренко

Недалеко звідси біля підніжжя гори Менхсберг знаходиться діюче Бенедиктинське абатство Святого Петра (Stift Sankt Peter), яке виникло наприкінці 7 століття і поклало початок історії міста. Досі тут розташований чоловічий монастир, а туристів пускають лише в окремі приміщення.

Бенедектинське абатство Святого Петра в Зальцбурзі / Фото Марина Григоренко

Зокрема, це Собор Святого Петра (Kirche Sankt Peter), що поєднує в собі бароковий та романський стилі, та прилеглі до нього катакомби, вирубані прямо в скелі. Ще до заснування абатства в цих печерах жили відлюдники, а зараз туди можна спуститися туристам. Тут же знаходиться стародавній цвинтар, де ховали ченців.

Абатство Святого Петра в Зальцбурзі / Фото Марина Григоренко

До речі, ще у абатства є власна пекарня, куди вишиковуються цілі черги туристів, щоб купити хліб у ченців.

Зовсім поруч знаходиться третя за значимістю церква міста – Францисканська церква (Franziskanerkirche), суміш романського стилю і готики, виглядає досить незвично.

Всередині Францисканської церкви в Зальцбурзі / Фото Марина Григоренко

До речі, всупереч всій своїй пафосності, австрійські церкви досить демократичні. Так, в одній з них навіть проходила виставка фоторобіт мусульманської художниці-феміністки. Виглядає досить незвично – замальовки з життя мусульманських жінок у християнському храмі.

"Мусульманська" виставка в одній з церков Зальцбурга / Фото Марина Григоренко

Трохи вище звідси на вершині гори Фестунгсберг стоїть одна з головних визначних пам'яток міста – фортеця Хохензальцбург (Hohensalzburg), яка вважається чи не найбільшою збереженою фортецею Європи.

Вид на фортецю Хохензальцбург з околиці міста / Фото Марина Григоренко

Мені пощастило побувати там після 8 вечора, коли вже було мало людей. Треба сказати, досить незвично гуляти по фортеці, коли там темніє і майже нікого немає, відразу переймаєшся якоюсь особливою магічною атмосферою.

Ну а з різних точок фортеці відкриваються неймовірної краси краєвиди на весь Зальцбург і Альпи, які оточують місто з усіх боків.

З оглядових майданчиків фортеці Хохенхальцбург добре спостерігати захід сонця / Фото Марина Григоренко

Тут є музей, який, правда, до вечора вже був закритий. Але зате тут часто проводяться вечірні класичні концерти та творчі майстерні для молоді, відгомони яких можна почути, проходячи під стінами фортеці. Детальніше про графік роботи та ціни на квитки можна дізнатися за посиланням.

Особливо атмосферно гуляти по фортеці влітку після 8 вечора / Фото Марина Григоренко

Підніматися на гору краще на фунікулері (Festungsbahn Salzburg). Він настільки швидкий, що ти піднімаєшся на гору менше, ніж за хвилину. І навіть не намагайтеся фотографувати краєвиди з кабінки – все одно буде розмазане. Можна купити квиток тільки на підйом за 6,9 євро або відразу на підйом-спуск за 8,6 євро. Якщо підніматися за годину до закриття фунікулера – квитки обійдуться у 3 євро і 4,6 євро відповідно. Детальніше про фунікулері можна дізнатися за посиланням.

Піднятися на фортецю Хохензальцбург можна на фунікулері / Фото Марина Григоренко

Також є обхідний шлях пішки 700 м, саме за нього краще повертатися з фортеці – й пройтися корисно, й багато цікавого на шляху побачите.

Вид на Зальцбургський собор зі спуску з фортеці / Фото Марина Григоренко

Крім того, на лівому березі Зальцбурга, приблизно в кілометрі від соборної частині міста, є незвичайна вуличка Gstättengasse, де всі будинки ніби вбудовані в скелю.

Будиночок в скелі на Gstättengasse / Фото Марина Григоренко

Тож зі скелі стирчать тільки фасади, а "нутрощі" будинку знаходяться в скелі. Побудовані вони були на початку 15 століття, а реконструйовані протягом останніх двох-трьох десятків років.

Будинки в скелі в Зальцбурзі на Gstättengasse / Фото Марина Григоренко

Трохи далі по цій вулиці можна пройти через старовинні ворота Старого міста Гштетентор (Gstättentor), а ще ближче до історичного міста завітати в цікаву церкву St. Blasius Church.

St. Blasius Church в Зальцбурзі на Gstättengasse / Фото Марина Григоренко

Ще одне цікаве місце в Зальцбурзі – літня резиденція архієпископа Зальцбурзького в 6 км від центру міста – Хелльбрунн (Schloss Hellbrunn). На початку 17 століття новий архієпископ Зальцбурга, великий фанат італійського бароко, вирішив побудувати собі літній палац з яскравими розписами, чудернацькими фігурками та іншими бароковими фішками.

Заради цього він навіть покликав з Італії архітектора. Пізніше  єпископ, який дуже любив приймати гостей, вирішив, що буде нудно просто сидіти і пити вино літніми днями на проліт. А тому задумався над тим, що треба розважити гостей.

Хельбрунн вражає архітектурою / Фото Марина Григоренко

Для цього він підключив всі останні технічні новинки того часу - обладнав особистий оперний зал, механічний театр і жартівливі фонтани з гротами (Wasserspiele).

Господар Хелльбрунна любив приймати гостей / Фото Марина Григоренко
Гроти в парку Палацу Хелльбрунн / Фото Марина Григоренко

Останні, треба сказати, виявилися досить жорстокою розвагою, бо холодний душ міг наздогнати гостей, які нічого не підозрювали, в будь-який момент де завгодно. Зараз все це демонструють в дії гостям у складі екскурсійних груп і краще перед екскурсією запастися парасолькою або дощовиком.

У Хельбрунні холодний душ може наздогнати в будь-який момент / Фото Марина Григоренко

Гуляти по палацовому парку можна безкоштовно, а от пройтися по самому палацу, зайти на екскурсію до фонтанів і в музей народного костюму можна за загальним квитком за 12,5 євро.

У Халльбрунні зустрічаються єдинороги / Фото Марина Григоренко

Так, сума не мала, але все ж зайти в павільйон з фонтанами того варто, раз вже дісталися до Хелльбрунна. Окрім цікавої екскурсії, подивитися на це чудо архітектури та інженерної думки того варто.

Білий єдиноріг у Палаці Хелльбрунн / Фото Марина Григоренко

Всю детальну інформацію про замок Хелльбрунн можна дізнатися за посиланням.

Вид з боку Музею народного костюма в Халльбрунні / Фото Марина Григоренко

Дістатися з центру до палацу можна на автобусі номер 25, який ходить кожні 15-20 хвилин. Проте туди я ризикнула піти пішки. Шлях виявився цікавий, але виснажливий, а дорогою я встигла зайти на дуже красиве місцеве кладовище (європейці вміли ховати зі смаком) і поле з соняшниками на околиці. Втім, я про це анітрохи не пошкодувала.

На околиці Зальцбурга теж варто прогулятися / Фото Марина Григоренко
Навіть цвинтарі в Зальцбурзі розкішні / Фото Марина Григоренко
Навіть цвинтарі в Зальцбурзі розкішні / Фото Марина Григоренко

І ще трохи про місцеву культурно-розважальну програму. Зв'язок з Моцартом зробив Зальцбург однією з світових музичних столиць. Ось уже майже сто років щорічно влітку тут проводиться Зальцбурзький фестиваль (Salzburger Festspiele), орієнтований на поціновувачів класичної музики, опери і музично-театральних вистав. Однак цим одним місто не обмежується – на Великдень і Трійцю тут проходять музичні фестивалі скромніше, а на невеликі концерти вуличної музики в місті можна потрапити регулярно.

На Капітельплац влаштовують фестивалі і ярмарки / Фото Марина Григоренко

Чимало цікавих подій проводяться в Зальцбурзі під відкритим небом на Капітельплац (Kapitelplatz) відразу за Зальцбургским собором. Якщо ви опинитеся в місті й не знаєте, чим зайнятися – спробуйте завітати сюди. Вдень тут зазвичай буває ярмарок, де продають усілякі сувенірчики, свіжу випічку та іншу їжу для перекусу, а під вечір нерідко влаштовують різні фестивалі.

Читайте такожЄвропейський фестивальний досвід: чого варто повчитися у австрійців

Наприклад, мені пощастило потрапити тут на фестиваль накшталт "Театр на великому екрані під відкритим небом". Абсолютно безкоштовно протягом цілого місяця можна було прийти на площу і подивитися відомі театральні постановки в запису. Примітно, що в той вечір на Зальцбург налетіла страшна злива, проте це нітрохи не відбило бажання у публіки продовжити дивитися виставу. До речі, організатори безкоштовно роздавали дощовики всім бажаючим, у них же можна було взяти програмку фестивалю. Ті, хто хотів поєднати "хліб і видовище", могли розміститися в ресторанчику на площі.

Жителі Зальцбурга люблять відпочивати в парках / Фото Марина Григоренко

Ще австрійці люблять відпочивати в міських парках. Вони влаштовують там пікніки просто на галявинах або міські свята з напоями, сосисками і продажем хендмейду, мирно збираючи людей всіх вікових груп і субкультур на одній ділянці. Однією з таких точок є міський парк за Палацом Мірабель.

***

І наостанок – важлива деталь про погоду в Зальцбурзі. Як і в багатьох гірських містах, погода тут дуже мінлива, а тому готовим треба бути до всього. Можна вийти вранці у спекотний сонячний день на прогулянку, а через годину на місто налетить ураган, злива і різко похолоднішає. І точно також, дощовий туманний ранок може перетворитися на справжній спеку. Так що вирушаючи на прогулянку, краще одягатися так, щоб завжди можна було зняти з себе зайве, а при собі мати теплу кофту, дощовик або парасольку.

Вдалих вам пригод. І нехай слава "дорогого відпочинку", що закріпилася за деякими містами, не відлякує вас. Умілий турист завжди знайде, як заощадити!

Григоренко Марина

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся