- Від обов’язкової у пологових будинках вакцинації БЦЖ відмовляються батьки 8-9% новонароджених, – констатує  головний санітарний лікар Вінниці Олександр Сорочан. -  Ще більше батьків ігнорує проведення їхнім дітям реакції Манту. Так, станом на 1 січня ц.р. у Вінниці зареєстровано 11 тисяч відмов від реакції Манту. Відтак 22 % тих, хто підлягає діагностиці, її не пройшов. 
Однією з причин відмови є небажання вести дитину у тубдиспансер, коли результати діагностики Манту є сумнівними і позитивними. Люди бояться заразитись. З огляду на це, міський голова Вінниці Володимир Гройсман доручив департаментам охорони здоров`я й освіти розробити схему, за якою обстеження дітей проводити або у поліклініках за місцем проживання, або у школах.
Медики занепокоєні ситуацією ще й тому, що через відсутність БЦЖ вакцини  народжені у березні-квітні та липні-серпні поточного року, виписані з пологових будинків без вакцинації проти туберкульозу.  Не проводиться також ревакцинація дітей віком 7 і 14 років. При річній потребі 14,5 тис.  доз вакцини БЦЖ за вісім місяців її отримано лише 4100.