Учора, 12 грудня, під час презентації книги «Полинові шляхи вінничанок» вінницьких авторів М.Ястремського, М.Лаціса та В.Сокола, відбулося нагородження ліквідаторів аварії на ЧАЕС медаллю «Захиснику Вітчизни».  Високої державної нагороди удостоєні, зокрема, лікар, ліквідатор І-ої категорії Лариса Шевчук та ліквідатор Олександр Кононов.

Вручаючи відзнаки, голова Вінницької міської громадської організації «Союз Чорнобиль України», ліквідатор Микола Бойчук зазначив:
- Нехай і через 25 років, але нагорода знайшли своїх героїв. І хоча сьогодні деякі обмежені люди кажуть, мовляв, «вас туди ніхто не посилав», саме  вони врятували Україну від руйнівного «мирного атому». 

За словами одного з авторів книги Михайла Ястремського,  участь у ліквідації аварії на ЧАЕС взяло понад 6 тисяч вінничан. Серед тих, хто скуштував гіркоту полину, 300 жінок: лікарів, телефоністок, кухарів.  Вони працювали по 14-15 годин на добу. Кожен їх день у Чорнобилі був сповнений ризику, героїзму, самопожертви.

Відео дня

Усім присутнім на презентації героям-«чорнобильцям» вручили книгу «Полинові шляхи вінничанок».  Видана вона за сприяння Вінницької ОДА та Вінницької обласної ради.