Співробітник ФСБ конвоює українського моряка / фото  REUTERS

ФСБ РФ чинить тиск на військовополонених українських моряків.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов на своїй сторінці в Facebook.

«Органи ФСБ продовжують чинити тиск на військовополонених українських моряків, направляючи до них оперативних працівників для проведення позапроцесуальних бесід без присутності адвокатів, з метою схилення військовополонених до визнання провини в скоєнні кримінального злочину, самообмови, або обмови когось із їхніх товаришів», - написав адвокат.

Відео дня

Читайте такожМеркель і Макрон вимагають від Росії негайного звільнення українських моряків

За словами Полозова, всім військовополоненим морякам їх адвокати роз'яснили неприпустимість і незаконність таких дій з боку російських спецслужб, а також алгоритм дій у разі здійснення подібної провокації.

«Не виключено, що в період тривалих новорічних свят, коли СІЗО будуть закриті на вхід для адвокатів і не здійснюватиметься проведення слідчих дій з моряками, ці обставини використовуватимуться органами ФСБ для подальшого справляння тиску на військовополонених», - зазначив адвокат.

За словами Полозова, за фактами незаконного справляння тиску на моряків команда їх адвокатів готує запити в СІЗО і відповідні скарги.

Читайте такожУсі 24 українських моряки, захоплені Росією, назвали себе військовополоненими

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід у Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу», а також катерів «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх доставили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».