Ілюстрація REUTERS

Рівно 5 років тому військовий літак Іл-76 заходив на посадку на летовище, коли його підбили бойовики терористичної "ЛНР". 

Загинули всі, хто був на борту, - сорок десантників та дев'ятеро членів екіпажу. Винним у трагедії суд визнав генерала Віктора Назарова, який на той момент керував оперативним штабом АТО. Саме він дозволив політ, хоча і знав про можливий теракт, йдеться в сюжеті ТСН.

Військовому присудили сім років в'язниці, але він оскаржує вирок, бо не визнає провину. Пам'ять загиблих військових сьогодні вшановуватимуть у столиці, а також у рідних для них містах - Дніпрі, Кривому Розі й Мелітополі.

Відео дня

Читайте такожСправа збитого Іл-76: генералу Назарову дали 7 років в'язниці

Нагадаємо, уночі 14 червня 2014 року літак з військовими заходив на посадку на летовище Луганська. Бойовики збили його з ПЗРК "Ігла". Не врятувався ніхто - дев'ять членів екіпажу та сорок військовослужбовців загинули. Як стало відомо після трагедії, у керівників операції було чимало даних про засідку, проте військовим все одно надали наказ летіти. 

27 березня 2017 року Павлоградський суд Дніпропетровщини визнав винним у трагедії літака Іл-76 генерала Віктора Назарова і засудив до семи років позбавлення волі. Генерал Назаров, який на той час керував штабом АТО, про засідку знав - це стверджують у військовій прокуратурі. Такі ж свідчення лунали й у суді. Обвинувачення вимагало для підсудного вісім років ув'язнення.

Винним у збитті літака Іл-76 також визнали екс-ватажка бойовиків "ЛНР" Ігоря Плотницького та ще двох ватажків. Їхні дії кваліфіковано як терористичний акт. СБУ оприлюднила фрагменти розмов ватажка "ЛНР" Ігоря Плотницького із його прибічниками, на яких вони говорять про збитий літак Збройних сил України ІЛ-76.