Делегація побуває у пунктах пропуску, огляне зруйновані внаслідок війни міста та села / facebook.com/sivokho

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономній Республіці Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин вперше проводить виїзне засідання в Луганській та Донецькій областях, яке триватиме п`ять днів.

Про це йдеться в повідомленні на сайті комітету.

Читайте такожСивохо розповів, чим займатиметься в РНБОТакож на Донбасі перебуває і радник секретаря Ради національної безпеки та оборони України Сергій Сивохо.

Відео дня

У Facebook він написав, що в перший день виїзного засідання комітету «багато зустрічей і важливих питань».

Голова комітету Дмитро Лубінець (група «За майбутнє») зазначив, що депутати побувають у пунктах пропуску, оглянуть зруйновані внаслідок війни міста та села, об’єкти соціальної інфраструктури та підприємства, «поспілкуємось з людьми, які живуть в «сірій зоні». Він повідомив у Facebook, що вчора члени комітету відвідали Широкине та поспілкувалися з переселенцями прифронтового селища.

«З того моменту, як Широкине покинув останній мешканець, пройшло вже 4,5 роки, але до сих пір проблеми цих людей не вирішені», – зазначає він. Також Лубінець зазначив, що «одним з найболючіших питань для широкинців залишається невиплата компенсації за зруйноване обстрілами житло та втрачене майно».

Крім того, Лубінець повідомив про відвідання міста Маріуполя, яке «чи не найбільше прийняло нових мешканців», і зазначив, що завдяки проекту «Житло для нових маріупольців» 178 осіб мають отримати житло в місті. Серед них – багатодітні родини, одинокі люди похилого віку, одинокі матері, особи з інвалідністю, родини військовослужбовців, педагогів, лікарів та працівників культури.

Члени делегації протягом п'яти днів спілкуватимуться із мешканцями Донбасу / facebook.com/sivokho

Також голова комітету зазначив, що у Волноваській РДА при обговоренні проблемних питань відбулася дискусія щодо земельних ділянок під фортифікаційними спорудами та можливості щодо компенсації власникам земельних часток паїв, створення центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю, надання субвенції на соціально-економічний розвиток, проблем Волноваської ЗОШ №7 та реконструкції водогону.

На КПВВ «Новотроїцьке» народні депутати ознайомилися з процедурою перетину лінії розмежування, а у Красногорівці – з ходом робіт у школі №2, яка у 2017 році була пошкоджена внаслідок обстрілу з боку бойовиків. Лубінець повідомив, що проектом відновлення школи передбачено реконструкцію зруйнованого корпусу, заміну внутрішніх комунікацій, облаштування внутрішніх приміщень та благоустрій території школи, у тому числі, будівництво сучасного спортивного майданчика.

Як раніше повідомляв УНІАН, український комік та шоумен Сергій Сивохо став радником секретаря РНБО.