REUTERS

Якщо війна на Донбасі триватиме ще років десять, то регіон може перетворитися на "випалену землю".

Таку думку висловила директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи, академік, професор, доктор економічних наук Елла Лібанова у коментарі "Главреду".

А якщо війна закінчиться, то Донбас буде відбудовуватися, бо ніхто не допустить, щоб величезна територія в центрі Європи пустувала.

Відео дня

Читайте такожРозмінування у Петрівському має початися 13 листопада – ОБСЄ

"Але питання в тому, хто там буде жити. Відновлювати стару, нині зруйновану економіку сенсу немає. Але нова, сучасна економіка потребує креативних працівників з підготовкою та знаннями. Таких на Донбасі я не бачу. Так хто там буде працювати і хто буде жити? Кияни? Харків'яни? Львів'яни?", - сказала Лібанова.

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи зазначила, що минулого року вперше було зафіксовано більше переселенців, які не хочуть повертатися на Донбас, ніж тих, які хоче повернутися. У цьому році тенденція збереглася.

"Але, слід зазначити, що в перші роки війни відверто домінували ті, хто хотів повернутися. Це зрозуміло: минуло вже п'ять років, і люди адаптувалися до нового життя, пустили тут коріння, знайшли собі роботу і житло. Ті, хто цього не знайшов, безумовно, будуть швидше повертатися назад", - додала вона.

Водночас Лібанова висловила впевненість, що Україна не зникне з карти.

"Але питання в тому, хто на цій території буде жити. А хтось все ж буде жити. Можливо, китайці, можливо, й ні - ми зараз не знаємо, хто саме. Сподіваюся, що все-таки залишимося тут ми, українці", - резюмувала експерт.

Як повідомлялося, радник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Сивохо вважає, що першим кроком для реінтеграції Донбасу має стати максимальне спрощення процедур перетину лінії розмежування через контрольні пункти в'їзду-виїзду (КПВВ).