Олександр Коваленко пояснив, навіщо РФ хоче захопити авдіївський терикон / facebook.com/GeneralStaff.ua

Російські окупанти не полишають спроб захопити терикон, який розташований біля Авдіївки Донецької області. Ця висота дає змогу контролювати будь-який напрямок, у якому зацікавлений той, хто контролює терикон. 

Про це розповів в ефірі телеканалу FREEДОМ військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. За його словами, росіянам терикон потрібен для того, щоб окупантам було простіше контролювати не лише саму Авдіївку, а й навіть логістику за межами міста. 

"Але є в цій ситуації свій певний нюанс – розмістити там якісь позиції артилерійські, наприклад, неможливо. Аналогічно, як неможливо там розмістити якісь вогневі точки довготривалі, оскільки терикон – це відпрацьований шлак, там немає жодних природних укриттів, і він прострілюється артилерією. Розміщувати там особовий склад можна тільки під час виконання певних бойових завдань або просто завдань без, наприклад, ведення вогню мінометного чи іншого, оскільки одразу прилітає в межах контрбатарейної боротьби і сховатися там особливо ніде", – наголосив експерт. 

Відео дня

На териконі є певні бліндажі, які готували українські сили, проте в умовах, коли він опиняється під прострілом, під вогневим тиском противника, "перебування там – досить-таки екстремальне заняття". Через це зараз цей терикон умовно можна віднести до сірої зони, зауважив Коваленко. 

"Навіть попри те, що там напередодні російські окупанти повісили палицю зі своєю ганчіркою. Це була така собі місія групи суїцидників, яку відправили, щоб вони швидко добігли до висоти, поставили палицю і спустилися якомога швидше. А спустяться чи не спустяться – це вже нікого не цікавило. Головне, щоб там ця ганчірка висіла. І вони це виконали. Була вчора така масштабна пропагандистська хвиля, мовляв, "терикон ми контролюємо". Як контролюєте? Палицею, чи що?" – резюмував Олександр Коваленко.

Зазначимо, що російський прапор на териконі пробув недовго. Його знищив український безпілотник.

Війна в Україні: це варто знати

Минулої доби російські окупанти атакували майже на всіх напрямках фронту. У вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ повідомив, що на передовій відбулося 66 боєзіткнень. Зокрема, на Авдіївському напрямку було відбито 12 ворожих атак, на Купʼянському – 11, на Бахмутському – 7.

Ввечері 25 жовтня російські окупаційні війська вчергове вдарили по Херсонщині. Внаслідок обстрілу Берислава загинула дитина, повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Хлопцю було всього 13 років.

Вас також можуть зацікавити новини: