Україна закриває лише 10-20% потреб ЗСУ у дронах, заявив військовий Ігор Луценко / Колаж УНІАН, фото 17-та окрема танкова Криворізька бригада ім. Костянтина Пестушка, фото скріншот

FPV-дрони - новий "тренд" війни: військовий розкрив, скільки цих "пташок" Збройні сили України потребують на рік, щоб не просто втримати фронт, а рухатися далі.

За словами колишнього депутата Верховної Ради VIII скликання, а наразі військового Ігоря Луценка, обіцяного мільйона FPV-дронів для цього недостатньо. Як відомо, раніше про відповідний план виробництва згадував президент Зеленський.

Луценко каже, що ЗСУ мають мати хоча б два-три мільйони на рік. 

Відео дня

"Мільйон дронів - це абсолютно досяжна цифра для виробництва. Однак нам треба мати хоча б два-три мільйони на рік. Ця війна досить інтенсивна, щоб "проковтнути" таку кількість безпілотників. Мільйона вистачить, щоб втримати ситуацію на фронті, але щоб рухатися далі - цифру треба якісно збільшувати", - заявив він в інтерв'ю Telegraf

Військовий звернув увагу на те, що наразі 90% поставок покривають приватні виробники не за державні кошти. Україна самостійно, як держава, закриває лише 10-20% "дронових" потреб ЗСУ. Все тримається на приватній ініціативі, український ВПК майже не приймає у процесі участі.  

Якби держава раніше об'єднала великі й середні бізнеси та дала їм "відмашку" на масове виробництво дронів, Україна могла б зробити велике державне замовлення: розподілити дрони по калібрах, моделях і класах та забезпечити ними армію, акцентував боєць.

Але наразі від держави немає ані належного фінансування, ані певної концепції щодо того, скільки і яких дронів потрібно, заявив Луценко. 

Кабмін пообіцяв у 2024 році зробити тисячі нових ударних дронів

Після заяви Зеленського щодо виготовлення одного мільйона FPV-дронів (це оголошення президент зробив під час підсумкової прес-конференції 19 грудня), в Кабміні також дали амбітну обіцянку.

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін повідомив, що у 2024 році Україна виготовить тисячі ударних дронів більшої дальністю польоту для ЗСУ. Чиновник відзвітував, що станом на грудень 2023 року в Україні вже виробляється понад 50 тисяч FPV-дронів.

Вас також можуть зацікавити новини: