Битва за Авдіївку покаже, чи здатний Сирський виправдати сподівання Зеленського, вважають ЗМІ / Колаж УНІАН, фото president.gov.ua, фото t.me/osirskiy

Битва за Авдіївку покаже, чи здатний новий "головнокомандувач Києва" (ЗСУ) Олександр Сирський здолати прірву між можливостями ЗСУ та "політичним бажанням" Зеленського не здавати цей важливий плацдарм.

Про це пише Financial Times, аналізуючи ситуацію на цій ділянці фронту та думки західних військових стратегів. Наразі президент України, схоже, не збирається віддавати Росії Авдіївку. Як і колись у випадку з Бахмутом, перед військовими оборона цього міст ставиться за пріоритет, пише видання.

Ситуація в зоні Авдіївки важка, про це кажуть як в Україні, так і на Заході. Ще до вихідних здавалося, що місто приречене на російську окупацію, і що Києву, врешті, доведеться ним поступитися, зазначає ЗМІ. Зокрема, розвідувальна група Frontelligence Insight стверджувала: щодо здачі Авдіївки поставало питання не "якщо", а "коли".

Відео дня

Водночас Сирський в інтерв'ю німецькому телеканалу ZDF (записаному до його призначення 8 лютого) визнавав, що українці не можуть йти в наступ та планують стати у "глуху" оборону Авдіївки. Також Київський аналітичний центр заявляв, що Росія близька до захоплення міста і що українські сили стикаються з "підвищеною загрозою оточення", зазначає ЗМІ. 

Financial Times нагадує, що призначення Сирського на посаду головнокомандувача викликало негативну реакцію серед частини українських військових: деякі солдати казали, що він може жертвувати життями власних солдатів заради тактичної вигоди. Вони також звинувачують його як командувача Сухопутних військ України в затягуванні відходу військ з-під Бахмута після того, як Зеленський "також зробив його оборону пріоритетом", зазначає видання.

"Сирський також був генералом, відповідальним за операції під Дебальцевим у 2015 році, коли 6 000 українських військових були оточені російськими військами та їхніми маріонетковими ополченцями й змушені були хаотично відступати з міста на північний схід від Донецька. Тоді загинуло понад 260 українських солдатів", - пише Financial Times. 

Видання поділяє думку деяких військових експертів про те, що "падіння" Авдіївки стало б для лідера РФ Володимира Путіна найвизначнішою перемогою з часів знищення Бахмута. Там акцентують, що президент Росії волів би бачити результат окупантів до настання нових президентських виборів (вони стартують у РФ 15-17 березня, Путін п'ятий раз за політичну кар'єру оголосив, що теж балотується). 

Financial Times вважає, що для України Авдіївка - це ворота до сусіднього Донецька. Тобто шанс повернути центр українського окупованого сходу, який РФ контролює з 2014 року. Водночас втрата цього міста майже унеможливить звільнення Донецька армією України, адже, відступом з-під Авдіївки, артилерія ЗСУ також залишить позиції, необхідні для ударів по комунікаційних лініях міста, підкреслюють там.

За словами генерал-майора австралійської армії у відставці та військового стратега Міка Райана, Зеленський наполягає на тому, що Україна має втримати Авдіївку. 

"Як і у випадку з Бахмутом, президент, схоже, не хоче здавати Авдіївку, навіть якщо військова ситуація вказує на те, що виведення військ зараз може бути найкращим варіантом для збереження решти бійців. Не віддати територію і зберегти бойові сили в нинішніх умовах буде дуже важко", - стверджує він.

За його словами, битва за Авдіївку дасть остаточне розуміння, чи здатний Сирський подолати "розрив між бажаними політичними результатами свого президента та виснаженими військовими ресурсами України".

Водночас військовий аналітик сайту Substack Генрі Шлотман вважає, що Зеленський та Сирський мають раціональні причини битися за Авдіївку. 

"Є "раціональні причини" для Зеленського та Сирського спробувати утримати її. Це дало б час на підготовку оборонних позицій далі на захід. І це стало б потужним символом здатності України протистояти російським військам, тим самим піднявши бойовий дух", - цитує думку Шлотмана Financial Times.

Наразі головне запитання до Зеленського та його нового головнокомандувача полягає в тому, якою саме ціною вони хочуть втримати місто, вважає науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень України Микола Бєлєсков. 

Їм доведеться знайти "хитрий" баланс між збереженням сили української армії та завдаванням шкоди ворогу, і цей баланс має бути на користь України, підкреслює він. "Я сподіваюся, що українське керівництво засвоїло урок оцінки всіх міркувань - військових, політичних - при прийнятті рішень щодо конкретної ділянки фронту", - каже Бєлєсков.

Наразі події останніх днів дещо змінили "настрої" щодо Авдіївки: стало відомо про передислокацію додаткових сил армії України, нагадує ЗМІ.

В Авдіївку перевели 3 штурмову бригаду

Днями з'явилася інформація, що Україна перевела під Авдіївку потужне підкріплення, вперше за два роки війни забравши на ротацію частину підрозділів 110-ї окремої механізованої бригади. Замість них на позиції прибули бійці 3-ї окремої штурмової бригади.

Цей факт 15 лютого офіційно підтвердила третя ОШБр. "Ситуація в місті на момент закладу бригади надзвичайно критична", - заявили там.

За даними бійців, вони вже встигли натиснути на війська РФ та провести рейди у захоплені райони Авдіївки. Дві бригади РФ зазнали критичної поразки, казали військові.

Вас також можуть зацікавити новини: