За 2022-й та 2023-й окупанти втратили непоправну кількість РСЗВ / фото Міноборони Російської Федерації

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко зазначив, що за неповний травень знищено було рекордну кількість російської артилерії - 418 одиниць, а свою чергу, дуже низький показник РСЗВ - 26.

Він вказав, що критичний дисбаланс по штатній комплектації реактивною артилерією російських підрозділів виник ще в минулому році, а зараз комплектація може становити 30% і навіть 10% від штатної.

"Фактично, за 2022-й та 2023-й РОВ втратили непоправну кількість РСЗВ. У свою чергу, рекордні показники знищеної ствольної артилерії РОВ говорять про зростаючу перевагу СОУ в артилерійських дуелях і більш ефективної контрбатарейної боротьби. Це обумовлено не тільки перевагою артилерійських комплексів СОУ над РОВ, а й досвідом розрахунків. Російські окупаційні війська втратили за рік війни практично весь професійний склад артилерійських розрахунків і ті, які зараз поставляються в зону БД, не мають достатнього досвіду. Досвід грає не менш важливу роль, ніж перевага зброї над противником", - написав він.

Відео дня

Коваленко звернув увагу на ще один дуже важливий момент.

"РОВ все більше комплектуються буксируваною ствольною артилерією. Компонента САУ в російських військах не заповнюється в необхідному обсязі і це так само впливає на ефективність артилерійських підрозділів противника", - додав експерт.

Втрати РФ в Україні - деталі

За минулу добу українські захисники та захисниці ліквідували ще 400 російських окупантів. Загальні бойові втрати противника з 24 лютого 2022 року становлять близько 204 тис. 760 осіб. Як повідомляє Генштаб ЗСУ, також знищено 3 тис.339 артилерійських систем (21 добу), 570 реактивних систем залпового вогню (5 за добу).