Російська армія розташувалася біля кордону з Україною / фото REUTERS

Загроза російського вторгнення в Україну буде існувати упродовж правління в Кремлі Володимира Путіна.

Таку думку висловив колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко в коментарі "Фактам".

"Відкрите вторгнення Росії в Україну, можливо, почнеться вже завтра (сьогодні, 15 лютого, - УНІАН). Але може бути й післязавтра, і через тиждень, і через місяць. Загроза повномасштабного вторгнення не зникне, навіть якщо дату початку війни в Кремлі перенесуть на більш пізній термін. І так буде продовжуватися, поки є Путін", - говорить він.

Відео дня

Відповідаючи на питання про найбільш ймовірний сценарій вторгнення російської армії, генерал допустив з високою ймовірністю ракетні обстріли.

"Росія має на своєму озброєнні комплекси "Іскандер", "Калібр". Цілями ракетного обстрілу будуть не стільки склади, скільки пункти управління і наші ППО. Після ракетного обстрілу Росія може підняти в небо ударну авіацію: вертольоти, літаки. Вже після цього в хід підуть наземні війська", - розповів Романенко.

Він також додав, що Захід точно не посилатиме свої війська до України, однак є слабка надія на допомогу в захисті повітряного простору.

"Наші західні партнери поки не готові воювати з Росією за Україну ні на землі, ні в небі. Якщо ж Путін, захопивши Україну, піде далі, на країни, які є членами НАТО, то в такому випадку вони готові будуть вступити у військове протистояння. Але за Україну Захід воювати не буде", - резюмував він.

Загроза нового вторгнення Росії в Україну - що потрібно знати

Влада РФ загострила ситуацію на кордоні з Україною восени минулого року.

На початку лютого 2022-го глава Міноборони нашої країни Олексій Резніков сказав, що вздовж усього кордону України з боку Росії, Білорусі та захоплених територій перебувають 140 тисяч військовослужбовців.

Пізніше видання Spiegel повідомило, що Центральне розвідувальне управління США й американські військові оприлюднили термінове попередження союзникам по НАТО. ЗМІ дізналися, що РФ може атакувати Україну 16 лютого.

Водночас агентство Bloomberg написало, що нова агресія проти України може початися 15 лютого. 

Влада Європейського Союзу і штатів обіцяла, що в разі вторгнення Росії в Україну проти РФ введуть серйозні санкції.

Нагадаємо, Росія вже йшла на агресивні кроки проти української держави - захопила Крим і увірвалася на частину Донбасу.