Росіяни застосовують проти України ракети Х - 101 / фото з соцмереж

Остання масована атака Росії 5 грудня повною мірою продемонструвала зростаючий дефіцит ракетного озброєння у росіян.

Як відзначив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, цей дефіцит змушує РФ залазити у недоторканний запас, а коли дефіцитним стає недоторканний запас – ось це вже критичний мінімум.

"Якщо у попередні рази російські окупаційні війська намагалися уніфіковано застосовувати ракети Х-101, то зараз ми побачили просто збірну солянку з усього того ракетного озброєння, яке вдалося накопичити. Я не виключаю, що за час терористичних актів і геноциду українців за допомогою осінніх ударів по цивільних об'єктах і критичній інфраструктурі, російські війська в першу чергу витрачали недоторканний запас Х-101. І ось тут ми підходимо до того моменту, коли накопичення боєкомплекту у росіян може становити не в середньому до двох тижнів, а 3 або навіть 4. Говорити про те, що цей момент настав, рано, але він вже на горизонті, і це чітко видно", – упевнений експерт.

При цьому він детально розповів, які ракети ще можуть виробляти в Росії, а які – ні.

Ракети Х-101, Х-55, Х-555

Як зазначив Коваленко, з часів СРСР боєзапас таких ракет у Росії залишався досить значний і перевищував 1 тисячу одиниць, проте ця кількість мала одну вельми негативну рису – форму зберігання, яка не завжди була навіть задовільною.

"Саме ж виробництво цих ракет в Росії є, але має залежність від іноземних комплектуючих, напівпровідників, мікрочіпів, мікросхем. Отримує Росія зараз все необхідне для їх виробництва контрабандою. Таким чином, у наявного боєкомплекту Х-101 Росії є дві проблеми – це дрібносерійне, навіть штучне виробництво, залежне від контрабанди мікросхем, і запаси ракет на складах, які вимагають не просто зняття зі зберігання і відправку в справу, а обслуговування і навіть ремонту", – написав оглядач.

Крилаті ракети "Калібр"

За словами експерта, проблематика цих ракет полягає виключно у виробництві, яке теж залежить від контрабанди комплектуючих: "Очевидно, що саме накопиченням цього БК були зайняті РОВ останні три місяці".

Ракети Х-59

Виробництво таких ракет у Росії присутнє, але в основному базової модифікації, зазначив Коваленко:

"Дальність ураження – 300 км, але точність і ефективна дальність залежать від погодних умов. Ракета неодноразово себе демонструвала як, скажімо так, не зовсім точна. Масове виробництво так само відсутнє".

Ракети Х-22

Це радянський анахронізм, виробництва якого в Росії немає і які залишилися у росіян в обмеженій кількості, оскільки вони розтратили придатні до застосування запаси цих ракет за літо, впевнений експерт:

"Не виключено, що використані 5 грудня три ракети Х-22 – це непридатні до застосування після зняття зі зберігання, що пройшли глибокі ремонтні, відновлювальні роботи".

Ракети Х-31П

Протирадіолокаційна ракета, якою явно намагалися вразити РЛС або інший елемент ППО, проте невдало, додав Коваленко.

Нагадаємо, 5 грудня Росія вдарила по Україні ракетами Х-101, Х-555, "Калібр", Х-22, Х-59, Х-31П.