У Кремлі відреагували на скасування інспекції українських позицій на Донбасі / фото REUTERS

У Кремлі розраховують, що помічники очільників держав "нормандського формату" сьогодні в Берліні обговорять скасування інспекції українських позицій на Донбасі, а зустріч в цілому буде результативною.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

"Те, що не відбулася (інспекція українських позицій), - це, звичайно, погано, це викликає жаль. Я впевнений, що буде можливість у помічників обговорити причини, через які ця інспекція не відбулася", - сказав Пєсков.

Він підкреслив, що будь-який очний діалог помічників глав держав "нормандського формату" по темі врегулювання на Донбасі важливий.

"Діалог важливий, і ще більш важлива результативність подібних розмов. Ми знаємо, що найчастіше вони набувають характеру порожнього за змістом і за результативністю спілкування. Будемо сподіватися, що цього разу все-таки якісь відчутні результати ми зможемо констатувати", - сказав Пєсков.

Читайте такожДо "інспекції" українських позицій біля Шумів можуть повернутися за кілька днів - Кравчук

Спільна інспекція позицій ЗСУ на Донбасі: що передувало

  • 22 липня учасники ТКГ домовилися про повне і всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня.

    5 вересня ватажок терористичної організації "ДНР" Денис Пушилін пригрозив відкрити вогонь по позиціях українських військових з 8:00 7 вересня. Причиною анонсованих обстрілів він назвав нібито порушення українською стороною домовленостей про режим тиші. Пушилін вимагав від Збройних сил України закопати траншеї, вириті нібито після 22 липня, а потім попередив про "повне право" усунути "порушення" самостійно.

    Обіцяний обстріл позицій українських військових 7 вересня не відбувся.

    Україна через погрози Пушиліна скликала на 6 вересня позачергове засідання ТКГ.

    7 вересня Пушилін "переніс" дату атаки на позиції ВСУ, "призначивши" її на 10:00 9 вересня. Згодом окупанти вдруге "перенесли" анонсований обстріл і запропонували провести засідання Тристоронньої контактної групи о 12:00 9 вересня.

    9 вересня ТКГ провела позачергове засідання з метою недопущення зриву режиму припинення вогню на Донбасі. Учасники консультацій домовилися про спільну інспекції в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ. В Офісі президента України заявили, що домовленість у рамках ТКГ про спільну інспекції в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ була досягнута з метою спростування фейків і недопущення нових провокацій. Також в офісі президента повідомили, що Україна не отримала адекватної відповіді на запит про дзеркальну інспекцію районів розташування незаконних збройних формувань ОРДЛО, в яких моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала порушення.