Ситуація в Маріуполі катастрофічна / фото "Азов"

У Маріуполі Донецької області ситуація катастрофічна, в місті давно немає світла, води, тепла. Воно практично зруйноване російськими окупантами.

УНІАН в режимі онлайн розповідає, що відбувається в Маріуполі в понеділок, 9 травня.

19:01 На 9 травня РФ завезла в Мелітополь тисячі людей з Криму і Луганська (фото)

Відео дня

18:26 Командир прикордонників-захисників "Азовсталі" Валерій Падитель записав відеозвернення:

17:26 Поки одні окупанти вишагують з простирадлом проспектами Маріуполя, інші продовжують штурм АзовСталі. Сьогодні росіяни зосередились на підриві моста, по якому йшла евакуація, намагаючись максимально відрізати наших Захисників від можливості виходу. Пекло продовжується. Щиро сподіваюсь, що наших Героїв вдасться врятувати.

17:02 У Маріуполі розгорнули 300-метрову георгіївську стрічку.

15:58 Депутат Маріупольської міськради Олександр Лашин повідомив, що 11 травня у Маріуполі можлива хімічна атака. "Місцевих жителів попереджають, щоб вони не виходили на вулиці, тому що наших героїв хочуть викурити з "Азовсталі". У них [росіян] нічого не виходить, тому вони намагаються застосувати таку небезпечну зброю", — повідомив Лашин.

15:06 Глава "ДНР" Пушилін заявив, що хоче зробити місто-курорт зі знищеного Маріуполя. Місто-курорт. З міста, яке перетворилося на величезну братську могилу.

10:53 Маріуполь сьогодн. Чому ви скандуєте "Ура"? Десяткам смертей мирних жителів через ваше вторгнення в місто? Зруйнованій інфраструктурі Маріуполя? НЕЛЮДІ!

10:24 У Гаазі пройшла акція на підтримку Маріуполя та України "I am Mariupol", "Save our children in Mariupol". З такими написами вийшли люди, які розділяють біль та трагедію нашого міста. Учасники розгорнули синьо-жовтий прапор, який став символом незламності. Сьогодні він об'єднує весь цивілізований світ, який прагне зупинити цю безжальну війну. Дякуємо! Україна переможе! Злочинців судитиме Гаазький трибунал.

10:18 Експерт пояснив, чому військова деблокада Маріуполя зараз неможлива

За словами Владислава Селезньова, сучасний стан ЗСУ поки що не дозволяє проводити подібні рейдові операції.

"У нас не закрито на достатньо надійному рівні небо над цим регіоном – південь Запорізької та Донецької областей", - наголосив він.

Тому навіть броньовані підрозділи не зможуть пробитися крізь добре укріплені опорні пункти ворога на маршруті у бік заблокованого Маріуполя. авіації розташовані критично близько - на території Ростовської області та тимчасово окупованого Криму. Без варіантів", - розповів Селезньов.

9:59 Гіркий символізм цієї війни. Російський снаряд поцілив у проспект Миру біля площі Свободи в Маріуполі. Рашисти "перемогли" мир та "звільнили" нас від дому та мирного життя. Але вони ніколи не віднімуть нашу свободу.

9:31 За оперативною обстановкою в Миколаєві та області тихо. Але це не означає, що можна ігнорувати правила безпеки. Сидимо у безпечному місці до закінчення тривоги

9:23 Окупанти святкують День Перемоги на кістках маріупольців. Сотні вбитих російською армією містян продовжують звозити до братської могили у селищі Виноградне. Сектор захоронення суттєво збільшився. В 1945-му наші прадіди перемогли фашизм. Думали, що остаточно. Але 77 років потому потворна антилюдська ідеологія відродилася вже в образі рашизму.

9:09 У Маріуполі після виїзду колони ООН за межі Донецької області окупанти розпочали штурм Азовсталі. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. "Зокрема, спробували прорив через міст, який був воротами евакуації. Невдало. Складно зрозуміти, як наші герої відбивають атаку за атакою", - сказав він.

9:05 Це діти українських військових, які перебувають на "Азовсталі" 💔 Вони звернулися до світової спільноти, зокрема до президента Туреччини Ердогану, з проханням надати гарантії безпеки для порятунку їхніх батьків 😥 Бідолашні дітки! Сподіваємось, вони дуже скоро зможуть обійняти своїх батьків!

2:45 Заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар розповів про ситуацію на заводі "Азовсталь" в окупованому Маріуполі. За його словами, щодня вмирають як російські, так і українські військові.

"Прямо зараз відбуваються інтенсивні обстріли, бомбардування з літаків, ствольної артилерії, працюють так звані "Змії Гориничі" (реактивні установки розмінування, які випускають ракети для підриву мін - Ред.). За останню ніч ми нарахували понад 25 вильотів літаків, що з "Це, зокрема, три стратегічні бомбардувальники, це танки, піхота, міномети, снайпери, кулеметники тощо", - розповів Пономар.

За його словами, режим припинення вогню на заводі немає.

Нагадаємо, 6 травня під час евакуації мирного населення з заводу "Азовсталь" від російських обстрілів загинули три українські захисники. Ще шестеро отримали поранення.

Вас також можуть зацікавити новини: