Харків потерпає від обстрілів РФ / фото t.me/synegubov

Керівник Центру військово-правових досліджень, військовий та політичний експерт Олександр Мусієнко пояснив, з якою метою Російська Федерація терористично обстрілює Харків.

"Я думаю, що ці удари, які носять відверто терористичний характер з боку Росії, мають на меті посіяти паніку, деморалізацію, спричинити фактично картинку, на яку російська пропаганда розраховує, що харків'яни терміново виїздять з міста, що усі бояться захоплення Харкова. Тобто, ви розумієте, що ще на передодні будь-яких дій, чи там пожвавлення наступу влітку, чи що ворог готує - вже хочуть створити картинку ніби це наступ вже йде і для Харкова є безпосередньо загроза", - сказав Мусієнко в ефірі інформаційного марафону.

Експерт зазначив, що з військової точки зору, удари по цивільним будинкам не мають жодної доцільності. Він вважає, що не обов'язково такі удари можуть свідчити, що ворог готується до якихось дій на Харківському напрямку, бо мета може бути іншою.

Відео дня

"Зараз відбувається цілий комплекс заходів в Силах оборони України. По-перше, у нас переформатувалися оперативні напрямки... Ворог відстежує, що у нас відбувається. Головнокомандувач Олександр Сирський оголосив ротації. Значить, що відбувається, будуть ротації? Як не дати Україні провести ротації? Давайте створимо загрози Харків-Суми, хай туди йдуть свіжі сили, а ті підрозділи, які на сході і півдні, хай там залишаються. Це теж розрахунок", - наголосив Мусієнко.

Крім того, наразі ворог зосереджується на наступі в напрямку Часового Яру і Авдіївського напрямку, а українські сили - на обороні, і відповідно Сили оборони більше засобів і снарядів відправляють на ці напрямки. А це для окупантів є небажаним. У цьому зв'язку, росіяни намагаються більше розтягти українські сили.

"Подивіться: Новопавлівський напрямок - звідси йде наступ, намагання просунутися на Курахове і на Вугледар. Це південна точка. Північна точка на Куп'янському напрямку не виходить. Куди треба? На Харків. Відповідно, щоби там Україна концентрувала свої сили. Плюс Сумщину додати", - відзначив Мусієнко.

Він додав, що на Сумщині загострились удари і люди почали говорити, що мабуть готується наступ. Водночас, як підкреслює експерт, на кордоні з Сумщиною з російського боку знаходиться менше 10 тисяч військових. Це не свідчить про те, що готується наступ. Але Росія намагається створювати картинку, що нібито буде це робити.

"Я бачу, що Росія зараз буде намагатися створити ілюзію, таку картинку 2022 року. Вони хочуть показати, що можуть наступати і на півдні, і на сході, і з північного сходу. Тобто, я думаю, що таке бажання і наміри будуть. Тому, якщо будуть десь фіксуватися обстріли на певних ділянках - це якраз під це", - сказав Мусієнко.

Ці обстріли російська пропаганда може використати для внутрішніх цілей, аби показати "яка могутня російська армія і не припиняє наступальні дії", щоб викликати паніку в Україні і посіяти сумніви на Заході щодо підтримки України.

Експерт окремо сказав, що на Куп'янському напрямку ворог хотів пожвавити атаки, але не зміг. Тепер загарбники перегруповуються, і не виключено, що атаки на Куп'янському напрямку найближчим часом можуть поновитися.

Війна в Україні - атаки на Харків

Як повідомляв УНІАН, Харків перебуває під регулярним російським вогнем. Щодня фіксуються влучання у цивільні об'єкти та критичну інфраструктуру. Цієї ночі відбулася атака ударними дронами. Сьогодні вдень - ракетні удари. Зокрема, у неділю вдень зафіксовано чотири прильоти по місту. Один прийшовся у приватний будинок. Відомо про поранених внаслідок ударів РФ по одному з центральних районів міста.

Раніше внаслідок ударів втратила основні потужності генерування теплової та електричної енергії ТЕЦ-5, яка є важливою для Харкова.

Вас також можуть зацікавити новини: