З "ДНР"не випускають підлітків без "паспорта" / rbc.ru

Окупаційна влада не пропускає з дітей "ДНР" на підконтрольну уряду України територію.

Як повідомила у Facebook уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, "влада" окупованих районів Донецької області обмежила виїзд дітей старше 14 років, у яких немає паспорта громадянина України, Російської Федерації, закордонних паспортів цих країн чи "паспорта ДНР".

Зокрема, дітей цього віку на блокпосту "Оленівка" висаджують з автобусів разом з батьками та не випускають з тимчасово окупованої території Донецької області.

Відео дня

За словами Денісової, через це діти не зможуть своєчасно подати документи для вступу до вищих навчальних закладів на підконтрольній Україні території.

Вона нагадала, що раніше дітям 14-16 років представники "ДНР" дозволяли виїжджати за свідоцтвом про народження разом з одним з батьків.

Омбудсмен закликала представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні сприяти забезпеченню права на освіту та свободу дітей, які живуть на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Цю інформацію у своєму Telegram-каналі підтвердила самопроголошений "депутат ДНР" Анастасія Селіванова.

«З минулої п'ятниці до мене надходять звернення батьків 14-річних дітей, яких висаджують з автобуса прямо на пункті пропуску разом з дітьми, і не пропускають через кордон ДНР.

Дійсно, раніше з 14 до 16 років дитина могла перетнути кордон ДНР за свідоцтвом про народження разом з одним з батьків. Тепер же, навіть якщо дитина подала документи на паспорт ДНР, навіть якщо є адресна довідка з такою приміткою, без паспорта виїхати за свідоцтвом про народження дитині старше 14 років - не можна!",- написала вона.

Читайте такожЛише 3% українців згодні визнати анексію Криму в обмін на мир на Донбасі-опитування

За словами Селіванової, це пов'язано з тим, що з 1 січня припинила дію постанова окупаційної адміністрації, яка регламентувала перетин кордону дітьми.

Вас також можуть зацікавити новини