РФ почала атакувати Україну "Цирконами" / фото t.me/zloyodessit

Характеристики гіперзвукової ракети 3М22 "Циркон" максимально підігнали під видане російським Міноборони завдання, через що вона виявилася практично не здатною виконувати своє головне призначення, а саме – боротися з великими кораблями. Про це повідомляє Defense Express.

Ракета має осколково-фугасну бойову частину доволі нехарактерної форми, однак найбільше здивування у експертів викликала її вага.

"Суть полягає в тому, що вага бойової частини 3М22 "Циркон", як дізнався Defense Express з власних джерел, складає, за попередніми оцінками, близько 100-150 кг, з якої вибухової речовини до 40 кг", – пише видання. 

Відео дня

Для порівняння, вага бойової частини аеробалістичної ракети Х-47М2 "Кинджал" складає близько 500 кг, а у крилатих ракет Х-101, Х-555, та "Калібр" вона приблизно 400 кг.

Справа в тому, що вага бойової частини напряму впливає на тип корабля, який вона може знищити. Ракета з БЧ в районі 100 кг здатна потопити корабель з водозаміщенням 4500-5000 т, тобто корвет або у кращому випадку – фрегат. У той же час, боротися з великими есмінцями або, наприклад, авіаносцями за допомогою неї вкрай важко. 

Вибір такої бойової частини для 3М22 експерти пов'язують з вимогою забезпечити дальність, вказану у тактико-технічному завданні. Скоріш за все, мова йде про 1000 км. 

Заради справедливості, існують і протикорабельні ракети з відносно невеликими бойовими частинами: наприклад, у американського "Гарпуна" вага БЧ складає лише 225 кг. У той же час, як відомо, "Циркон" обладнали прямотічним гіперзвуковим двигуном, що робить комплекс не просто дорогим, а "діамантовим".

3М22 "Циркон" - останні новини

7 лютого і 25 березня росіяни атакували Київщину ракетами, які експерти визначили як "Циркон". 

На думку спеціалістів, на відміну від "Кинджала", "Циркон" насправді може претендувати на звання "гіперзвукова", адже на фінальній траєкторії польоту він має швидкість понад 4 М.

Також аналіз показав, що нову російську ракету зібрали з іноземних компонентів

Вас також можуть зацікавити новини: