Український береговий мобільний комплекс "Нептун" / фото УНІАН

Український береговий мобільний комплекс з протикорабельними ракетами "Нептун" пройшов своє бойове хрещення ще у перші дні широкомасштабного вторгнення Росії, за місяць до потоплення російського крейсера "Москва".

Як розповів співрозмовник УП з військових кіл, причетний до проекту "Нептун", перші пуски були з півдня Одеської області. Відзначається, що українські ракети запустили, щоб уразити три російських десантних корабля, які висунулися з портів в Криму в бік українського узбережжя в Миколаївській області. Висадка військ РФ в цьому районі давала їм плацдарм для атаки і на Миколаїв, і на Одесу.

За словами джерела, швидше за все, росіяни засікли українські ракети і знищили. Але, попри це, коли окупанти усвідомили саму можливість подібних ракетних ударів з боку України, вони розгорнули кораблі до Криму.

Відео дня

Імовірно, бойове хрещення "Нептунів" відбулося не пізніше 26 лютого.

Береговий мобільний комплекс "Нептун"

Український ракетний комплекс з протикорабельними ракетами Р-360 "Нептун" призначений для ураження бойових кораблів КЛАСІВ крейсер, есмінець, фрегат, корвет, а також десантних, танкодесантних кораблів і транспортів, що діють як самостійно, так і у складі груп.

До складу комплексу входять: командний пункт РКП-360, пускова установка УСПУ-360 з транспортно-пусковими контейнерами ТПК-360, транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-360, транспортна машина ТМ-360.

13 квітня комплекс Нептун знищив флагман Чорноморського флоту РФ – ракетний крейсер "Москва".