Валерій Рябих заявив про зміну тактики РФ під час атак дронами / фото Бригада швидкого реагування Нацгвардії "Рубіж"

Російські окупаційні війська змінили тактику атак "шахедами" по Україні. Своєю чергою, українська протиповітряна оборона шукає способи протидії ворожим ударам. 

Як зазначив в ефірі телеканалу "Еспресо" військовий експерт, директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих, зміна тактики застосування ворогом дронів відбувається постійно. Росіяни змушені вдаватися до цього, оскільки Повітряні сили ЗСУ та Сили оборони загалом вибудовують ефективну тактику протидії таким атакам. 

За його словами, зараз змінилася географія ударів. Крім того, став іншим відсоток ураження подібних дронів.

Відео дня

"Ми бачимо, що противник більше почав завдавати ударів по прифронтових зонах, намагаючись розвʼязати власні завдання. Це говорить про дві речі. По-перше, тактика та побудована система протидії "шахедам" України була дієвою, досягався результат знищення дронів від 80 до 100%", – констатував Рябих. 

Крім того, окупанти зрозуміли, що немає доцільності у застосвуванні дронів для подібних атак. Тому ворог корегує список цілей для ударів та шукає нові маршрути, де система ППО може бути менш дієвою. 

"Проходячи всю територію України та стикаючись з мобільними групами, які вже відпрацювали тактику знищення цих дронів, ці групи доволі щільно розосередженні по всій території України як раз на тих маршрутах та шляхах, де противник застосовує дрони. Противник вносить певну тактику, щоб зберегти, скажімо так, потенціал і тих же "шахедів", і застосувати їх по інших цілях, де, на його думку, менший захист. Але це все може проходити з одного разу, з двох. Тут йде така філософія війни та постійної протидії, коли одна сторона іншу має обійти та звісно що всі враховують сильні та слабкі сторони одне одного та на подібну тактику буде знайдена протидія", – резюмував експерт.

Атаки дронами по Україні

В ніч проти вівторка, 30 січня 2024 року, російські загарбники вчергове випустили по Україні ударні дрони.

Вранці стало відомо, що всього окупанти застосували 35 ударних БпЛА типу Shahed-136/13. 15 з них вдалося збити. Відомо, що дрони росіяни запускали з трьох напрямків: Приморсько-Ахтарськ, Курськ – РФ та Чауда – Крим.

Коментуючи кількість знищених дронів, речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат пояснив, що більшість дронів випустили по обʼєктах, які розташовані близько до лінії бойового зіткнення та державного кордону, тому там було мало часу і менше можливостей для їх знищення.

Вас також можуть зацікавити новини: