ЗСУ пустули на металобрухт потужну гармату "Мста-С" РФ / фото Сили оборони півдня

На півдні підрозділи ЗСУ знищили живу силу та техніку російських загарбників, серед якої потужна гаубиця "Мста-С".

Як повідомляє пресслужба Сил оборони півдня України, за минулу добу ліквідовано 22 окупанти. Також знищено гармату, дві одиниці автобронетехніки та ще п’ять спостережних пунктів.

Зазначається, що зараз в діях противника ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

Відео дня

Корабельне угруповання ворожого флоту розгорнуто в кількості шести одиниць, з них п’ять - в Чорному морі та одна - в Азовському. Ракетоносії ворога заведені до пунктів базування.

За даними військових, противник протягом доби завдав два авіаційні удари із застосуванням 7 керованих авіабомб по Херсонському та Бериславському районам. Також загарбники завдали  удару дроном-камікадзе невизначеного типу на Херсонщині - пошкоджено поліцейський автомобіль. 

"Знову ворог застосовував осколкові боєприпаси, скидаючи їх з дронів по населених пунктах правобережжя. За минулу добу зафіксовано 9 таких скидів", - розповіли у пресслужбі.

Окрім того, за минулу добу армія РФ здійснила близько 80 артилерійських обстрілів з використанням понад 440 снарядів, у тому числі 10 обстрілів населених пунктів Херсон, Антонівка, Велетенське, Червоний Маяк, Благовіщенське. Одна людина загинула, поранено 6 цивільних, пошкоджено 13 будинків, будівлю навчального закладу, будівлю цеху одного з підприємств, гараж, приватні автівки та газогін.

Гаубиця "Мста-С" - що треба знати

Гаубиця 2С19 "Мста-С" - радянська і російська 152-мм дивізійна самохідна гаубиця, розроблена на Уральському заводі транспортного машинобудування. Ця зброя призначена для знищення тактичних ядерних засобів, артилерійських і мінометних батарей, танків та іншої броньованої техніки, протитанкових засобів, живої сили, засобів ППО і ПРО тощо.

Може вести вогонь по спостережуваних і неспостережуваних цілях із закритих позицій і прямим наведенням, включаючи роботу в гірських умовах.

Російські установки САУ "Мста-С" були неодноразово зняті у серпні-вересні 2014 року на Маріупольському напрямку. Меморандум від 20 вересня до Мінського протоколу передбачав відведення гаубиць калібром 152-мм, серед яких 2С19 "Мста-С", на 33 км від лінії зіткнення. А "Комплекс заходів" на виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 передбачав створення зони безпеки завширшки 50 км для артилерійських систем калібру 100 мм і більше. Колони САУ, зокрема новітньої російської модифікації 2С19М1, було зафіксовано під час боїв за Дебальцеве у лютому 2015 року тощо.

Наприкінці серпня 2022 року українські захисники знищили російську 2С19 "Мста-С" всього за 350 метрів від державного кордону в Харківській області (поблизу пункту пропуску "Гоптівка"). В результаті наступу на початку вересня 2022 року в районі Ізюма на Харківщині, українська армія поповнилася сотнями одиниць трофейної російської техніки. Зокрема, великою кількістю 152-мм самохідних артустановок "Мста-С", у тому числі модернізованих.

Нові втрати РФ в Україні

Як повідомляв УНІАН, 18 жовтня ЗСУ перетнули межу у 290 тисяч знищених загарбників. Упродовж минулої доби українські воїни ліквідували ще 620 росіян. Також підтверджено знищення ще одного літака ворога, загалом від початку війни супротивник втратив їх 319 тощо.

Вас також можуть зацікавити новини: