ЗРК MIM-104 Patriot / фото US Army

Україна отримає потужну систему протиракетної оборони Patriot, але не найближчим часом.

Такий прогноз зробив президент американського аналітичного центру The Potomac Foundation Філіп Карбер в інтерв'ю 24 каналу.

"Я вважаю, що ви отримаєте систему Patriot, але не найближчим часом. По-перше, вони дуже дорогі. По-друге, ми ще не передали їх у достатній кількості союзникам, які купують у нас такі системи. Не встигаємо робити замовлення", – зазначив він.

"Я вірю, що одного разу Україна все-таки вступить до НАТО. Система ППО членів НАТО працює за єдиним стандартом у Фінляндії, країнах Балтії, Польщі, яка замовляє системи Петріот. І в Україні аж до Чорного моря ці системи теж мають бути. І тоді вашу потребу в ППО можна профінансувати з фондів НАТО. Всі члени платять, а Patriot отримає той, кому найбільше потрібно. Однак наступні два роки цього точно не відбудеться", – додав Карбер.

Комплекси про Patriot: що про них відомо

Patriot – американський зенітний ракетний комплекс, який створювався в якості універсального засобу протиповітряної оборони позиційних районів військ на середніх і великих висотах.

Patriot повинен був забезпечувати протиракетну оборону на рівні армії США.

У жовтні 1980 року був підписаний контракт на виробництво серійної партії комплексів і ракет, в грудні 1981 року почалися поставки у війська. На озброєння прийнятий в 1982 році.

Вартість поставки 9 батарейсистем Patriot може доходити до 9 мільярдів доларів.