Україна незабаром отримає комплекси NASAMS / фото МО Угорщини

Зенітний ракетний комплекс Patriot розроблявся для роботи у складі цілого дивізіону. Саме тому його вартість така висока.

Військовий експерт Олег Жданов розповів, у чому полягає основна відмінність комплексів Patriot від NASAMS та IRIS-T.

"Цей комплекс (Patriot) розроблявся у комплексі дивізіону, тобто один дивізіон прикривав один об'єкт, у дивізіон входило шість батарей... Вважалося, що для того, щоб вразити цей об'єкт, треба було за всяку ціну вибити хоча б одну батарею, і вся система розвалиться", – зазначив він.

Відео дня

За словами Жданова, до складу дивізіону Patriot входять дев'ять батарей, у кожній з них по чотири пускових установок.

"Це 36 пускових установок... Може досягати вартості до 9 мільярдів доларів. Тому він такий дорогий... Це величезний комплекс техніки", – заявив експерт.

Він додав, що для роботи Patriot ще потребує супутника.

Що ж стосується NASAMS та IRIS-T, то як зазначив Жданов – це більш сучасні комплекси, які створювалися для одиночного застосування, тому вони значно дешевше.

"В одній батареї NASAMS – шість пускових установок, їх можна розкидати. На дві установки йде радіолокаційна станція. Цього достатньо, щоб вони виконували свої функції у радіусі 40 кілометрів", – розповів експерт.

Україна отримає від США ЗРК NASAMS: що відомо

В кінці серпня США уклали контракт з компанією Raytheon Missiles & Defense на закупівлю шести батарей ЗРК NASAMS для посилення системи протиповітряної оборони України. Загальна вартість контракту склала $180 мільйонів.

16 вересня речник Міноборони США, генерал Патрік Райдер повідомив, що перші дві батареї ЗРК будуть доставлені в Україну до 16 листопада.

26 вересня спікер президента Володимира Зеленського Сергій Нікіфоров заявив, що Україна поки фізично не отримала комплекси NASAMS. Поставки ще не відбулися, проте є рішення про їхнє схвалення.