Дипломати звернулися до російського МЗС / фото УНІАН

Кремль має припинити вводити в оману весь цивілізований світ безпідставними заявами про те, що Росія нібито не є стороною конфлікту на сході України.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України у зв’язку з останніми заявами МЗС РФ щодо конфлікту на Донбасі.

Українські дипломати наголосили, що безпосередня роль і участь РФ у збройному конфлікті, що триває на Донбасі, задокументована та відома міжнародній спільноті.

Відео дня

"Росія має визнати свою відповідальність за розв’язування збройної агресії проти України й докласти всіх зусиль для врегулювання конфлікту. Ми закликаємо Росію повністю виконати свої зобов'язання, вивести з України зброю, армію, найманців та збройні формування, які вона очолює, забезпечує та фінансує, та повернути Україні повний контроль над її міжнародно визнаними кордонами", - закликали в МЗС.

Читайте також"Маємо постійно їздити "на нуль": Зеленський показав нове відео з відрядження на Донбас

Українські дипломати нагадують, що майже сім років тому Російська Федерація розпочала неоголошену війну проти України.

"Підрозділи російського спецназу та інших збройних формувань РФ, російські військові "у відпустці" та військові радники – причому без жодних знаків розрізнення – організовано, методично і цілеспрямовано здійснювали захоплення місцевих органів влади, поліцейських відділків, українських військових об’єктів на Донбасі, проводили інші силові операції проти української армії і правоохоронців. З території Російської Федерації велися невпинні артилерійські і ракетні обстріли позицій українських прикордонників та Збройних сил. Російські військові підрозділи разом з важкою технікою й іншими засобами здійснювали військове вторгнення і брали безпосередню участь у бойових діях на території України. Немало російських військовослужбовців було взято в полон у ході цих бойових дій", - йдеться в заяві.

У МЗС нагадали також про незаконний перетин неконтрольованої урядом України ділянки українсько-російського кордону транспортними ешелонами і військовою технікою для підсилення і ротації збройних формувань РФ, які стали постійною практикою. "Інформація про регулярні порушення державного кордону України присутня у численних звітах ОБСЄ. Це факти, які зафіксовані, підтверджені і не підлягають сумніву. Документальні й інші свідчення ролі та прямої участі Росії у збройному конфлікті проти України передаються і надалі передаватимуться українською стороною до міжнародних юрисдикційних інституцій. Тому наполегливі твердження російських офіційних осіб про начебто "посередницьку" роль Росії у мирному процесі на Донбасі викликають обурення. Росія від першого дня збройного конфлікту не була і в принципі не може бути посередником у конфлікті, який вона розпочала і в якому продовжує брати участь", - наголосили в МЗС України.

Що було раніше

  • У Кремлі неодноразово заявляли, що не є стороною конфлікту на Донбасі, заперечуючи наявність російських військ на території України.
  • В Офісі президента наголосили, що Україна зробить усе, щоб закладені в Мінських домовленостях принципи були виконані.
  • Президент Володимир Зеленський під час відвідування передової на Донбасі заявив, що Україна не дозволить російським найманцям зірвати режим припинення вогню.