Аналітик назвав удар дронов по Одеській області "дивним" через низку моментів / Колаж УНІАН, фото скріншот

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко назвав дивним нічний удар дронів РФ по Одеській області

Свої сумніви аналітик обґрунтував кількома моментами: зокрема, нехарактерним інтервалом між хвилями дронів. Як відомо, вночі ворог запустив по Україні 31 "Шахед" (23 дрони ЗСУ збили).

Перший етап атаки тривав від 21:29 (тоді була оголошена повітряна тривога) до 02:21; друга умовна хвиля тривала від 04:50 ранку і до 06: 16, нагадав аналітик. 

Відео дня

"Даний наліт не тільки був численний, а так сам по собі досить тривалий, але і дивний. Тобто, раніше РОВ так само використовували хвилі для ударів по Одесі і області, але вони мали меншу між собою паузу, і слідували з мінімальним люфтом, не більше півгодини-години", - вказав Коваленко.

За його словами, фінальна хвиля дронів увійшла в зону оперування приблизно з 05:00 ранку по 06:00 ранку. "Гранично пізня планка, як для здійснення нальотів Shahed-131/136", - підкреслив він.

Виходячи з цього, можна припустити, що Росія могла отримати дорозвідувальну інформацію під час нічного удару. "І на її основі була оперативно запущена наступна хвиля, або причини в іншому, поки з упевненістю сказати складно", - вважає аналітик. 

Коваленко зазначив, що всього за першу третину лютого 2024 року Росія застосувала для ударів по Україні 126 дронів (наші сили ППО збили 81 дрон). Тобто Україна ліквідувала 64% цілей - це менше, ніж вдавалося раніше, вказав Коваленко.

Однак про ефективність знищення дронів також рано судити, оскільки все частіше в мережу викладають кадри не збитих, а "посаджених" дронів РФ. Не зрозуміло, чи йдуть вони в загальну статистику ліквідованих цілей, акцентував оглядач.  

"В цілому, динаміка застосування Shahed-131/136 залишається другий місяць відносно стабільною, поки без ознак нарощування виробничого потенціалу, але, це так само не виключає процес накопичення на майбутні акції терору, особливо напередодні фетиш-дат", - підсумував він.

Удар по Одеській області - є попадання по інфраструктурі

Вночі Росія атакувала дронами "Шахед" Одеську область: частина уламків зачепила портову інфраструктуру. У ЗСУ також акцентували, що Росія запускала дрони з певними інтервалами.

У Силах оборони півдня України уточнили, що було три хвилі ударів: перша - 9 дронів (її відбили на 100%) і наступна (12 БПЛА). 

За підсумками нальоту, ворожі дрони влучили в припортові об'єкти. Поранення отримали 3 місцевих працівників.

Вас також можуть зацікавити новини: