Питання безпеки - головна "деталь", без якої запустити аеродром "Бориспіль" не вийде / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Україна відкриває аеропорт Бориспіль - такою новиною схвилював українців Офіс президента минулого тижня.

Однак реалізація даної обіцянки ускладнюється кількома завданнями, з якими необхідно впоратися Україні для відновлення рейсів в Борисполі. На головній проблемі акцентував радник голови ОП Михайло Подоляк в ефірі програми "Аргумент". 

За його словами, є кілька ключових моментів. По-перше, необхідно, щоб інтенсивність повітряного терору з боку Росії знизилася.

"А ми з вами прекрасно розуміємо, що інтенсивність не знижується, попри той факт, як каже президент, що почався новий етап війни", - заявив Подоляк.

Росія продовжує з інтенсивною завзятістю атакувати Україну іранськими дронами "Шахед" і ракетами, вибираючи своїми цілями цивільні об'єкти України. Ризик у зв'язку з атаками агресора залишається для суспільства надзвичайним. Тому, поки Україні не вдасться вирішити питання з безпекою, про відкриття нового хаба для повітряних перевезень складно говорити. "Якщо можна буде вирішити питання безпеки, тоді можна буде розмовляти про ту чи іншу логістику, в тому числі логістику повітряних перевезень", - заявив Подоляк.

Тут важливо зупинитися на кількох принципових питаннях, вказав він. Перше - необхідно посилити тиск на партнерів для збільшення поставок необхідних Україні систем ППО. "Я думаю, що тут буде багато різних рішень. І зараз ці рішення десь вже логістично завершені. Мається на увазі, що вже йдуть поставки", - уточнив Подоляк.

Другий важливий момент, необхідно проаналізувати, як Росія буде саме цієї зими використовувати свої сили для повітряних атак: авіацію, дрони і так далі.

І третя складова полягає в тому, що більшість істотних позитивних змін реальні лише за сценарієм, в якому Росія почне зазнавати стратегічної поразки на лінії фронту. 

"Все інше, так, може обговорюватися. Може йти підготовка, вона вже триває, в тому числі і в Борисполі. Але питання безпеки повинні бути більш об'ємно і більш істотно вирішені. Цим якраз зараз і займається Україна", - уточнив радник глави ОП.

Що відомо про відкриття аеропорту Бориспіль

Минулого тижня заступник керівника Офісу президента України Андрій Сибіга оголосив, що в рамках повномасштабної війни в країні відновить діяльність перший цивільний аеропорт - за відповідний об'єкт обрали "Бориспіль". Його ж свого часу Україна першим закрила у зв'язку з наступом окупантів, нагадав чиновник на зустрічі з іноземними послами. 

Відповідну інформацію також підтвердив голова ОП Андрій Єрмак. "Я впевнений: символічні посадочні талони, які ви отримали на вході, скоро стануть справжніми", - заявив він послам. 

При цьому конкретних термінів щодо відкриття "Борисполя" в ОП не озвучили.

Влітку глава МЗС України Дмитро Кулеба також згадував, що якби партнери передали ЗСУ винищувачі F-16, то країна могла б відновити роботу аеропорту у Львові

Вас також можуть зацікавити новини: