Польща та Словаччина можуть передати Україні МіГ-29/ фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт Олег Жданов вказав на можливу причину того, чому Україна досі не отримала від союзників багатоцільові винищувачі четвертого покоління МіГ-29.

"Ні словацькі, ні польські МіГи досі не передані", - заявив він, зазначивши, що раніше всі були упевнені, що ЗСУ отримали ці літаки ще влітку 2022 року.

"Це ми думали, що їх влітку передали... Але, як кажуть, довіряй - але перевіряй. В ейфорії ніхто не став перевіряти. А виявилося, що досі словацькі МіГи не передані Україні. І ми досі ведемо переговори про те, щоб їх передали", - додав він.

Відео дня

Жданов не виключає, що ймовірною причиною і проблемою, через яку винищувачі не передають Україні, є оснащення літаків авіонікою ізраїльської фірми.

Чи отримає Україна Міг-29 - що повідомлялося

Нагадаємо, 10 лютого президент України Володимир Зеленський на саміті в Брюсселі офіційно попросив Словаччину про передачу винищувачів МіГ-29. Тепер Словаччина почне переговори з Єврокомісією про відшкодування цієї військової допомоги.

Пізніше президент Польщі Анджея Дуди заявив, що українські пілоти майже щодня проводять польоти на літаках МіГ-29, і що саме їх Польща може передати значно раніше іншого озброєння.