Дрони стають дедалі популярнішою зброєю / колаж УНІАН, скріншот, фото 114 Обр ТрО

Безпілотні літальні апарати (БПЛА) не тільки зробили сучасну війну більш небезпечною для військових на землі, а й повністю змінили методи роботи військових частин на передовій, особливо в епоху штучного інтелекту (ШІ).

"В Україні на 100% відбуваються перегони озброєнь із використанням штучного інтелекту між українцями та росіянами", - сказав Fox News Digital аналітик з РФ і керівник групи геопросторової розвідки Інституту вивчення війни Джордж Баррос.

Є свідчення того, що деяка інтеграція ШІ була з дронами, використовуваними як українцями, так і окупантами. Хоча доказів того, що ШІ використовували для завдання ударів, не було, але його використовували для збору розвідувальної інформації на полі бою шляхом ідентифікації різних типів озброєння і техніки ворога.

Відео дня

Наразі існують способи ураження дронів, зокрема шляхом підриву радіочастот зв'язку, які оператор використовує для управління дроном, пояснив Баррос.

Але інтеграція технології ШІ може дозволити заздалегідь запрограмувати дрони на ідентифікацію і ураження певних цілей без зв'язку з оператором.

Баррос сказав, що у нього немає жодного уявлення про те, чи випереджають росіяни чи українці один одного в гонці ШІ, але він зазначив, що сучасні війни стимулюють розвиток ШІ.

"Умови на полі бою вимагають такого роду рішень. І це відбувається набагато швидше, ніж думає більшість людей у Вашингтоні", - підкреслив Баррос.

Як зазначило видання, за час війни в Україні деякі технологічні досягнення створили сучасні кошмари як для військових стратегів, так і для самих військових.

"Маневр у сучасній війні надзвичайно складно здійснити, і це пов'язано з тактичними інноваціями дронів", - пояснив Баррос, маючи на увазі військову стратегію раптовості, яка використовується для досягнення позиційної переваги.

"Тепер жоден військовий теоретик не має відповіді або рішення, як відновити маневреність на полі бою", - зазначив аналітик.

Військові аналітики спантеличені тим, як змінилися принципи воєнного часу, і попередні військові доктрини США, НАТО, РФ значною мірою були визнані недійсними через реалії війни з використанням дронів, пояснив експерт.

"Тактична несподіванка тепер практично усунена завдяки неймовірному поширенню дешевих дронів-квадрокоптерів", - додав він.

Баррос заявив, що ця зміна військової доктрини є однією з причин провалу контрнаступу України 2023 року. Російські окупанти змогли успішно використати можливості розвідки за допомогою дронів у тандемі з артилерійськими ударами й ударами безпілотників, щоб послабити ЗСУ, перш ніж вони змогли рушити на російські позиції.

"Коли ви берете нашу найкращу доктрину і порівнюєте її з тактичною реальністю за відсутності цього прикриття і маскування, всі наші бойові плани розвалюються", - констатував Баррос і додав, що "це дійсно велика проблема".

Війна в Україні

Днями президент Франції Еммануель Макрон заявив, що наземна операція за участю західних військ в Україні може бути потрібною "в якийсь момент" . Таким чином він підтвердив свою заяву щодо можливого розміщення військ Заходу на території нашої держави.

Вас також можуть зацікавити новини:

Ворог знову атакував енергетичну інфраструктуру: скільки збито "шахедів" і які наслідки

ЗСУ знають секрети на Авдіївському напрямку, що дозволяють обійти РЕБ, - сержант

Мінус майже 140 окупантів: стало відомо, де відпрацювали ЗСУ