Експерт оцінив ймовірність "великого наступу" росіян наприкінці літа / фото ua.depositphotos.com

У російської армії на сьогоднішній день немає достатніх сил та засобів, щоб перейти в широкомасштабний наступ. Теоретично атакуючі дії росіян можливі тільки на Луганському та Донецькому напрямках.

"Достатніх засобів, щоб перейти в широкомасштабний наступ, у росіян просто немає. І напрямків як таких немає. Тому чисто виходячи з лінії фронту і природних перешкод, у росіян немає як такого напрямку, по якому б вони могли реально наступати", - заявив військовий експерт Роман Світан в ефірі 24 каналу, коментуючи інформацію, що до кінця літа ворог готує "великий наступ".

Що стосується наступальних дій окупантів в районі Куп'янська, Світан зазначив, що особливих перспектив у противника там немає.

Відео дня

"Напрямок в районі Луганська обмежено річками Оскіл та Сіверський Донець. Там 100-120 тисяч є, вони зв'язані в боях, співвідношення сил і засобів зрозуміло. Ми їх там утримуємо, але вони продовжують наступати і просуватися, але сам напрямок не критичний", - сказав він.

Разом з тим експерт висловив занепокоєння з приводу великої кількості ворожих військ в районі Маріуполя, в тому числі танкових. 

"Рівень між Волновахою і Маріуполем, між Донецьком і Маріуполем. Там досить серйозне угруповання військ, яке може використовуватися для наступальних дій, хоча швидше за все воно буде використовуватися, щоб якось блокувати наш наступ у бік Азовського узбережжя з-під Вугледара. Це бойові підрозділи, які можуть вдарити нам у фланг, коли ми будемо рухатися на Азовське узбережжя", - сказав він.

Можливий новий наступ росіян - що відомо

Американський інститут вивчення війни у своєму звіті від 30 липня вказав, що РФ до кінця літа 2023 року планувала провести великий наступ на фронті. За словами аналітиків, останні кілька днів окупанти намагалися продовжувати наступати по лінії Сватове-Кремінна, але безуспішно. 

Полковник ЗСУ Сергій Череватий зазначив також, що на лінії Сватове-Кремінна зафіксовано не менше семи бойових зіткнень за 30 липня і пов'язано це зі спробою Росії перехопити ініціативу на полі бою.

При цьому, він зазначив, що для проведення цієї операції росіяни відправили значну кількість погано підготовлених окупантів на фронт. Більшою мірою вони спираються на піхотні і повітряно-десантні з'єднання і підрозділи, а також воєнізовані роти, такі як "Ветерани" та "Тигр", й невизначені чеченські "Ахмати".

Як переконані аналітики, атаки росіян успіхів їм не принесуть.

Вас також можуть зацікавити новини: