За останні два тижні ворог успіху не мав / фото wikimedia.org

Командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92-ї окремої штурмової бригади ім. кошового отамана Івана Сірка Юрій Федоренко зазначає, що російські окупанти намагаються захопити Часів Яр Донецької області, але за останні два тижні успіху так і не мають. Про це він сказав в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання щодо ситуації в районі Бахмута.

"Противник продовжує вчинення ударно-штурмових дій, намагаючись нарощувати свої зусилля з ціллю окупації населеного пункту Часів Яр. І відповідно, б’є по флангах, зокрема штурмуючи в напрямку населеного пункту Іванівське, Кліщіївка, Андріївка", - зауважив Федоренко.

Водночас, підкреслив він, на поточний момент можна з упевненістю сказати, що за останні два тижні ворог успіху не мав.

Відео дня

"Всі позиції Сил оборони залишаються за нами. Незважаючи на те, що під час вчинення ударно-штурмових дій противник застосовує увесь наявний свій потенціал – усе, за винятком ядерної зброї, що перебуває у нього на озброєнні. А також достатньо активно намагається застосовувати авіацію", - розповів командир.

Говорячи про керовані авіабомби, Федоренко зауважив, що окупанти провели певну модернізацію, і зараз ці бомби "падають більш точно, ніж це було, до прикладу, півроку тому чи дев’ять місяців тому".

Також на запитання, чи часто ворог на їхньому напрямку застосовує хімічну зброю, військовий зазначив, що противник використовує її вже понад рік.

"Основне їхнє завдання – це використання газів, які є повзучими, тобто є важчими ніж повітря. Вони спускаються на дно окопів, укриттів. Для чого противник застосовує – для того, щоб наші піхотні підрозділи викурити з укриттів", - пояснив він.

Водночас Сили оборони України для протидії цьому використовують індивідуальні засоби захисту та інші пристосування.

Крім того, на запитання, чи часто ворогу вдається забирати з поля бою свою підбиту техніку для подальшого ремонту, командир зауважив, що певна категорія цілей не знищується, а виводиться з бойового застосування, а далі вона вже знищується.

"Дуже невеликий відсоток техніки, яка була пошкоджена, противнику вдається забрати з поля бою. І зазвичай це відбувається у зв’язку з несприятливими погодними умовами. Умовно, вдалося вразити ту чи іншу одиницю техніки, вона вийшла з ладу. Потім впав туман. І під покровом туману ми не змогли спрацювати достатньо ефективно для того, щоб знищити її повною мірою", - сказав Федоренко.

Так, за його словами, статистично, з 10 одиниць ураженої техніки окупанти забирають не більше двох.

Війна в Україні - ситуація на сході

9 березня командир батальйонно-тактичної групи 4-ї бригади оперативного значення Національної гвардії України Сергій Сідорін зазначив, що на Бахмутському напрямку російські окупанти постійно нарощують свої зусилля щодо проведення наступальних дій, вводять в бій резерви та поповнюють втрати.

За його словами, бойові дії проходять як в денний час, так і вночі. І очевидно, що подальшим завданням противника буде вийти до населеного пункту Часів Яр.

Вас також можуть зацікавити новини: