Ракета "Томагавк" - це ракета середньої дальності / фото Eric Garst / Navy. mil

Питання поставок "Томагавків" Україні на сьогодні - це питання, напевно, далекої перспективи.

Як пояснив військовий експерт Олег Жданов, ракета "Томагавк" - це ракета середньої дальності. Вона спочатку розроблялася у всіх варіантах відразу - повітряного, морського (підводного і надводного) і сухопутного базування. Але потім був підписаний договір про нерозповсюдження ракет середньої і малої дальності. І ракети з дальністю пуску від 500 км до 5,5 тис км потрапили в розряд середньої дальності. Країни-підписанти - США і СРСР, а потім і РФ - закрили програми розробки ракет сухопутного базування і крилаті ракети або ракети середньої дальності з дальністю пуску до 5,5 тис. км залишилися тільки в повітряному і морському базуванні. 

Він зазначив, що на сьогодні основна маса ракет "Томагавк" - морського базування (як надводного, так і підводного) з дальністю пуску 2,5 тис. км.

Зараз в США йде прискорена адаптація цієї ракети до сухопутного базування - тобто вони роблять під неї пускову установку. 

Тому поставки "Томагавків" Україні можливі або тоді, коли у нас з'явиться свій флот - потрібен морський носій цієї ракети (есмінець, фрегат, підводний човен або крейсер), а це дуже туманна перспектива. Або тоді, коли США виготовлять сухопутну пускову установку й адаптують "Томагавк" для сухопутного базування.

"Я сподіваюся на американську промисловість, на їхній досвід у цих справах. Я думаю, що вони прискорять розробку цієї пускової установки. Тоді можна говорити, що у 2023 році можливе їх виробництво. Але для початку США задовольнять свої потреби в цих ракетах, а вже потім будуть задовольняти наші", - зазначив Жданов.

Довідка УНІАН.  Крилаті ракети "Томагавк"

Сімейство американських багатоцільових високоточних дозвукових крилатих торпед стратегічного і тактичного призначення підводного, надводного, сухопутного і повітряного базування.

Здійснює політ на гранично малих висотах з огинанням рельєфу місцевості. Знаходиться на озброєнні кораблів і підводних човнів ВМС США, використовувалася у всіх значних військових конфліктах за участю США з моменту її прийняття на озброєння в 1983 році. Орієнтовна вартість ракети в 2014 році становила $21,45 млн.

Вас також можуть зацікавити новини: