Експерт оцінив перспективу просування військ на Донецьк / колаж УНІАН, фото facebook.com/GeneralStaff.ua, DeepState

Українські військові зайняли частину селища Опитне, розташованого між Авдіївкою і окупованим Донецьком і всього в декількох кілометрах від Донецького аеропорту. Військовий експерт Владислав Селезньов оцінив перспективи просування на Донецьк.

Як він зазначив у коментарі "РБК-Україна", в Опитному тривають бої, проте окупантам вже можна переживати через безпосередню близькість цього населеного пункту до Донецька. 

Опитне окупували в листопаді 2022 року. Під час повномасштабної війни РФ проти України росіяни діяли в районі Опитного, намагаючись взяти Авдіївку в оперативне оточення, витративши там величезну кількість ресурсів. 

Відео дня

"Але українська розвідка дуже уважно спостерігає за діями російсько-окупаційних сил. І як тільки стало зрозуміло, що у ворога немає достатніх оперативних резервів, наша армія перейшла на цій ділянці фронту в контрнаступ", – зазначив Селезньов.

При цьому експерт підкреслив, що на даному етапі входження українських військ в Опитне може свідчити про контрнаступ тактичного рівня – незначного за обсягами.

"Ворог одразу відреагував на наш наступ. З початку українська армія зайшла в населений пункт, тому що ворог, покидавши все і вся, тікав чим далі. Але почала активно працювати ворожа авіація. Наша армія була змушена вийти з населеного пункту і закріпитися на певних рубежах на околицях цього населеного пункту", – додав він.

Експерт додав, що українські військові перебувають у досить складному становищі, оскільки окупанти завдають ударів по наших окопах. Однак тут є важливий фактор. 

"Ворог розуміє неприпустимість того, що українська армія може сунутися вперед і вийти в район Спартака. А відповідно зайде вже в передмістя Донецька, оскільки Спартак є одним з мікрорайонів передмістя Донецька. І для окупантів це неприпустимо. Тому що Путін починав так звану "спецоперацію" для захоплення всієї Луганської та Донецької області, а виявилося, що українська армія змогла просунутися в бік Донецька", – пояснив Селезньов.

Такий розвиток подій може надати серйозний медійний ефект. Крім того, росіяни змушені перекидати додаткові ресурси, щоб стабілізувати ситуацію на передовій, а ресурсів не так багато. Ворог повинен задіяти додаткові сили і на інших ділянках фронту. 

"А ресурсів у ворога не так багато, оскільки є інші ділянки фронту, де їх він повинен застосовувати додатково. Зокрема, південь Запорізької області, стик Донецької та Запорізької областей", – зазначає Селезньов.

Говорячи про подальші перспективи, експерт підкреслив, що робити прогнози зараз досить складно. Умовно, є два можливих сценарії. Перший – якщо в окупантів буде серйозний ресурс, то Силам оборони, можливо, доведеться проводити маневрену оборону і переносити позиції на інші рубежі. Якщо ж ворогові це не вдасться, ситуація стабілізується. 

Сили оборони в Опитному: що відомо

11 вересня заступник Міністра оборони Ганна Маляр, розповідаючи про просування на передовій, повідомила, що українські військові зайняли частину населеного пункту Опитне в Донецькій області. Також були успіхи і на Бахмутському напрямку – в районі Кліщіївки і Андріївки. 

Голова Авдіївської міської Військової адміністрації Віталій Барабаш також заявив, що ЗСУ зайшли в Опитне. При цьому він зазначив, що про повний контроль над населеним пунктом говорити ще рано. 

Вас також можуть зацікавити новини: