Щурі та миші псують військове майно у шаленій кількості / колаж УНІАН

На фронті триває навала мишей та щурів. В значній мірі це є наслідком самої ж війни, яка створила для гризунів надзвичайно сприятливі умови розмноження. Про це в інтерв’ю CNN розповів науковий співробітник Національного музею історії України Ігор Загороднюк.

"Озимі культури, посіяні восени 2021 року, в багатьох місцях не були зібрані в 2022 році і дали щедрий самосів. Миші, які розплодилися на ньому, пережили дуже теплу зиму і продовжили збирати новий урожай", - сказав він. 

Також, за словами науковця, бойові дії відлякують природних хижаків, що зазвичай полюють на гризунів.

Відео дня

На жаль, проблема засилля мишей в окопах і бліндажах не обмежується естетичними незручностями. Крім того, що ці тварини можуть бути рознощиками небезпечних хвороб, вони також завдають шкоди військовому та електричному обладнанню. 

"Миші гризли все: рації, ретранслятори, дроти. Миші залазили в машини і перегризали електродроти, щоб машини не могли їхати, також вони гризли баки і колеса. Збитки від мишей лише в нашому бліндажі становлять мільйон гривень", – згадує свій досвід на фронті жінка на ім’я Кіра.

Ігор Загороднюк попереджає, що певний час ця проблема буде погіршуватися і надалі, оскільки в умовах зими миші лізуть у теплі бліндажі грітися. Він зауважує, що військове керівництво повинно знайти системне рішення проблеми, не доводячи ситуацію до тієї, що була під час Першої світової війни.

Тоді проблему щурів в окопах так і не змогли вирішити до кінця війни. Тож серед солдатів поширився досить варварський вид спорту: хто більше щурів наштрикне на багнет.

Проблема гризунів на фронті

Як писав УНІАН, через навалу щурів та мишей на фронті солдати почали "мобілізацію" котів. У мережі з'явилася велика кількість відеороликів, в яких українські бійці показують, як в окопах розбігаються миші, щури і навіть змії. Вони заважають спати, а також гризуть все, що трапляється на їхньому шляху. З аналогічною проблемою стикаються і російські загарбники. 

Як зауважують фахівці, демографічний вибух у мишей стався саме восени 2023 року. Британська розвідка повідомляє, що у росіян навіть почастішали випадки захворювань, які розносять гризуни.

Вас також можуть зацікавити новини: