Військові розповіли, як збивають ворожі "Шахеди" / скріншот

Російські окупанти вже безліч разів атакували Україну дронами-камікадзе типу "Шахед". Ударні безпілотники ворог застосував і під час нічної атаки 10 серпня. У ранковому зведенні від Повітряних сил назвуть число збитих дронів, проте як само це відбувається, здогадується далеко не кожен.

У сюжеті ТСН прикордонники розповіли, як полюють на ворожі "Шахеди". У військових уже є добре відпрацьований алгоритм, як знищувати дрони противника. 

Під час ворожих атак воїни буквально залітають на позиції. Щойно дрони противника заходять у зону ураження, вогонь відкривають з усіх стволів. Після цього повітряна ціль стає наземною – купою брухту. Зазвичай "Шахеди" летять невисоко. Тому щоб їх підбити, достатньо звичайних  автоматів і кулеметів. 

"ПКМ звичайний, але виробництва Румунії. За 11 секунд вилітає 100 патронів. Усе залежить від того, як натискати на спусковий гачок", – розповідає кулементник на псевдо "Жук".

Майже завжди військові зустрічають ворожі БПЛА вже з настанням темноти, що ускладнює їхню роботу.

"Візуально тяжко спостерігати. Тільки за допомогою приладів нічного бачення", – пояснює стрілець на псевдо "Цех".

З приладом нічного бачення в підрозділі, з яким спілкувалися журналісти, працює боєць "Спецура". Він задає напрямок стрільби.

"Я виявляю його, лазерною вказівкою коригую його напрямок, і тоді вже хлопці мають розуміння, куди відкривати вогонь. Вони орієнтуються по мені. Тобто очі мого підрозділу – це я", – зауважив він. 

Прикордонники працюють по ворожих дронах методом вогневого мішка – розряджають всі стволи у конкретну зону з певним випередженням цілі. 

"Під час проходу "Шахеда" у нас є плюс-мінус до 30 секунд, коли він пролітає в полі зору. Стараємося робити вогневий мішок, щоб дрон у нього сам заходив. Бо реально по рухомій цілі влучити дуже важко", – розповідає командир підрозділу прикордонників "Санич".

Важко передбачити і те, за яким маршрутом піде ворожий "Шахед" цього разу. Боєць на псевдо "Жук" наголошує, що кожен раз дрони йдуть по новому маршруту – жодного повторення немає.

Війна в Україні: актуальні новини

Російські окупанти намагаються перехопити ініціативу на Купʼянському напрямку. Ворог збирає потужні сили і постійно завдає ударів по українських військових. На Бахмутському напрямку, за словами речника Східного угрупування військ Сергія Череватого, загарбники чинять шалений спротив просуванню Сил оборони України.

Водночас українські військові не баряться з відповідями на ворожі удари. Так, за даними Генштабу ЗСУ, протягом доби наша авіація завдала 10 ударів по районах зосередження військової техніки, озброєння й особового складу противника. Було уражено три пункти управління, п'ять артилерійських засобів на вогневих позиціях тощо. 

Вас також можуть зацікавити новини: