Експерти оцінили ймовірність закінчення війни у 2024 році / фото Сили оборони півдня

Україна та Росія у протистоянні дотримуються максималістських цілей, які виключають переговори щодо припинення війни у наступному році. Цілком ймовірно, що бойові дії триватимуть до 2025 року, пише Newsweek з посиланням на опитаних експертів.

"Навіть якщо Путін (президент РФ Володимир Путін, – ред.) помре, я думаю, що є лише мізерний шанс, що Росія відступить від війни, тому що вона вже вклала так багато свого національного іміджу в перемогу", – заявила професор комунікацій у Фордхемському університеті Бет Кнобель.

Водночас професор Веслеянського університету в Міддлтауні Пітер Ратленд вказав виданню, що навіть невдалий контрнаступ України не приведе до початку серйозних мирних переговорів у наступному році.

Відео дня

"Цілі Росії не обмежуються утриманням окупованих територій – вони хочуть бачити в Києві поступливий політичний режим, і вони все ще вірять, що це можливо. Як мінімум, Путін збирається дочекатися виборів у листопаді 2024 року, щоб побачити, чи повернеться Дональд Трамп", – пояснив вчений.

Ситуація ускладнена через невизначеність з допомогою Україні на 2024 рік. Доцент кафедри державного управління в Університеті Святого Серця в Фейрфілді Ісіль Акбулут Гок заявив Newsweek, що війна може затягнутися до 2025 року, і міжнародна підтримка обох сторін її продовжить.

В Університеті Святого Лаврентія в штаті Нью-Йорк вважають, що президент США Джо Байден може спробувати посилити військову підтримку Києва навесні 2024 року, використовуючи перемогу України як частину своєї президентської кампанії.

"Як мінімум, він зробив би необхідні кроки, щоб запобігти поразці України до першого тижня листопада 2024 року. Однак переконати членів Республіканської партії, які дедалі більше сумніваються у ймовірності поразки Путіна, буде значним викликом", – сказав він в інтерв'ю Newsweek.

Журналісти вказують, що РФ зробила величезні ставки у війні проти України, тому не буде її припиняти шляхом переговорів, а очікує на перемогу. Про це свідчить і ріст видатків на оборону.

"На жаль, існує цілком реальна ймовірність того, що російсько-українська війна триватиме в 2024 році а, можливо, далі", – додав професор історії в Коледжі Мередіт Грегорі Вітарбо.

За словами українсько-американського журналіста і позаштатного наукового співробітника Євразійського центру Атлантичної ради Марка Темницького, затримки у 2023 році дозволили Росії зміцнити позиції на півдні та сході України, перегрупуватися та перестрахуватися. Однак українці також готові боротись.

"Якщо обставини не зміняться, малоймовірно, що війна закінчиться у 2024 році. Незважаючи на повільні успіхи у 2023 році, моральний дух українців залишається високим. Більшість країни все ще вірить, що вони виграють війну, і вони не приймуть жодного іншого результату, окрім повного виведення російських військ з українських земель", – сказав Темницький.

Перспективи на 2024 рік

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний переконаний, що наступний – 2024-й воєнний рік – буде відрізнятися від поточного року.

Глава Міноборони Фінляндії Антті Гяккянен заявляв, що "на жаль, швидкого завершення війни не передбачається". Чиновник зазначив, що вирішується доля не тільки української держави, а й усіх країн-сусідів РФ. Міністр заявив, що "в Україні йде війна за майбутнє всієї Європи".

Вас також можуть зацікавити новини: