Херсонська область / фото: суспільне

Південь України на сьогодні - це ключ від успіху у війні з Росією, а головними битвами в ній, ймовірно, будуть за Херсон і Мелітополь.

Таку думку висловив військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Олег Жданов у коментарі 24 каналу.

"Коли починати наступ з півдня - з'являється доступ до Криму. Також перерізаємо артерію поставок для більшості угруповань півдня і Північно-Кримський канал і можемо рухатися вздовж узбережжя Азовського моря і до кордону України біля Ростовської області. Тоді Луганська і Донецька області опиняються в напівоточенні", - пояснив експерт.

Відео дня

За словами Жданова, росіяни загнали себе в пастку, тому поки не форсують події з півдня. Експерт нагадав: в РФ війною командують не військові, а політики.

"Є політична воля Путіна "звільнити" Донбас, тому вони туди стягують сили і засоби з інших напрямків. Тепер, коли ми на Донеччині та Луганщині завдаємо їм ударів, то якщо росіяни там без успіху і почнуть перекидати на Харківський, Запорізький або Херсонський напрямки сили, то будуть слабшати там", – сказав Жданов, додавши, що на сьогодні ворог позбавлений можливості поставляти оперативний резерв для введення в бій з території РФ.

Раніше аналогічну думку про вирішальні битви висловив офіцер Армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін. "Головні битви будуть розвиватися на півдні, звичайно ж, - за Херсон і Мелітополь. Це ключ до майбутнього в цій війні - скільки вона буде йти років і так далі. Якщо Україна зможе грамотно реалізувати зброю, якщо в України будуть суттєві успіхи, великі території будуть звільнені, це кардинально змінить і ставлення Заходу, і підхід Росії, і рівень колаборації тих, хто зустрічає з квітами, - зрадників. Це вплине взагалі на все", - вважає експерт.