У Китаї зайнялися розробкою двох стелс-бомбардувальників / фото flickr.com/rosenkranz

Китайські авіабудівні підприємства займаються розробкою відразу двох проектів бомбардувальників, в конструкції яких будуть широко застосовуватися технології малопомітності.

Про це повідомило Розвідувальне управління міністерства оборони США, пише N+1 з посиланням на Aviation Week.

Існування одного з цих проектів - H-20 або H-X - китайські ВПС офіційно підтверджували в 2017 році. Про другий проект достовірної інформації не з'являлося.

Відео дня

За даними Пентагону, другий проект, який має позначення JH-XX, передбачає створення винищувача-бомбардувальника середньої дальності польоту. Літак отримає станцію радіолокації з активною фазованою антенною решіткою, ракети класу "повітря-повітря", а також кориговані боєприпаси для нанесення ударів по наземних цілях.

Читайте такожКитайські бойові безпілотники активно використовуються в конфліктах на Близькому Сході - доповідь

Американські військові вважають, що нові китайські літаки надійдуть на озброєння не раніше 2025 року.

При розробці нових бойових літаків китайські конструктори використовують технології, отримані при розробці винищувачів п'ятого покоління J-20 і FC-31. У Розвідувальному управлінні міністерства оборони США уточнили, що вони отримали відомості про два китайських проекти бомбардувальників у 2017 році.

У травні минулого року стало відомо, що новий стратегічний бомбардувальник H-20, розробкою якого займається китайська компанія Xian Aircraft Industrial Corporation, буде виконаний за аеродинамічною схемою "літаюче крило". Такий висновок можна зробити з відеоролика, опублікованого китайською корпорацією AVIC в месенджері WeChat. Цей ролик присвячений 60-річчю компанії Xian і закінчується фронтальним зображенням "літаючого крила", закритого тканиною.

Xian займається розробкою бомбардувальника з 2016 року. Технічні подробиці про перспективний літак поки невідомі. Імовірно, бомбардувальник зможе нести озброєння масою до 20 тонн і виконувати польоти на дальність до 12 тисяч кілометрів.

Раніше УНІАН повідомляв, що китайське телебачення показало новий безпілотний літальний апарат Sky Hawk, створений із застосуванням стелс-технологій.