У США показали новий покращений танк Abrams / Twitter/笑脸男人

Збройні сили США вперше показали новий танк M1A2C Abrams з покращеною активною і пасивною бронею, покликаною захистити бойову машину від передового озброєння потенційних ворогів.

Перші знімки нової бойової машини з’явилися в кінці минулого тижня. На них танк зображений на полігоні Юма в штаті Аризона. Найбільш очевидною новою рисою M1A2C Abrams, яку можна розгледіти на фото, стала система активного захисту Trophy. Крім того, він вкритий додатковим шаром броні в передній частині башти, пише National Interest.

Читайте такожNational Interest: Російський танк Т-14 «Армата» програє Abrams через ключову відмінність

Відео дня

Система Trophy використовує радар, щоб виявити наближення ворожих снарядів і ракет, а потім стріляє по ним невеликими снарядами для перехоплення. Збройні сили США збираються також встановити нову систему на старіші танки Abrams M1.

M1A2C – остання модель американського основного танка, яка надійде в серійне виробництво. Конгрес виділив 1,5 мільярдів доларів на покупку 135 Abrams M1 у компанії General Dynamics у 2019 році. Таким чином, його програма розробки танка, розпочата ще в 1970-х роках, була продовжена. Перші M1 заступили на службу в сухопутних військах США в 1980 році. Оригінальна модель танка була озброєна 105-міліметровою гарматою. Американські військові придбали 3,3 тисяч таких машин. В 1984 році Abrams M1 отримав товщу броню. 900 таких оновлених танків отримали назву M1IP. Але зараз американські Збройні сили більше не використовують ті перші моделі.

Танки Abrams отримали велике оновлення в 1986 році, коли на них встановили 120-міліметрові гармати. Ця модель отримала назву M1A1. Сухопутні війська і морський десант США купили 5,2 тисяч таких танків до 1992 року. Наразі тисяча представників цієї моделі несуть активну службу в сухопутних військах і в морському десанті, а також в Національній гвардії. Ще три тисячі законсервовані.

Читайте такожNational Interest: США збираються поєднати танки M1 Abrams зі штучним інтелектом

Після виходу M1A1 з’явилися низка його модифікацій, які включали численні покращення в ходовій частині, броні й електроніці. Останнім таким оновленням став танк M1A1SA. Він отримав новий потужний двигун, цифрові електронні системи й таємну броню, яка містила тонкий шар урану. Сухопутні війська США планують відмовитися від цих бойових машин до 2025 року.

В 1992 році з’явився танк M1A2. Це була цілком нова машина з кращою бронею, ніж у базового M1A1. Крім того, у нього було нове планування внутрішніх приміщень і свіжі сенсори, які дозволили командиру і навіднику одночасно шукати цілі. Американські Збройні сили купили 1,5 тисячі M1A2, які згодом були покращені до «Пакету покращення системи 2». M1A2SEPv.2, який в компанії General Dynamics називають «цифровим танком», обладнаний передовими комп’ютерами, кулеметом дистанційного керування на башті й десятками батарей живлення, які дозволяють використовувати сенсори танка без запуску двигунів.

Новий M1A2C по суті краще захищена версія  M1A2SEPv.2, яку також легше оновити. На додачу до броні й системи Trophy новий танк отримав посилену електронну силу, кращі системи діагностики й канал даних, сумісний з придатними для програмування типами озброєння, які ще на стадії розробки.

Читайте такожХакери змогли зламати системи американських бронемашин Stryker

«Abrams M1A2C здатен розмістити на борту будь-яку готову технологію, яку Збройні сили вважають придатною для використання», - заявили у Сухопутних військах США.

Видання зауважує, що нова модель M1 – найкращий танк у світі. Принаймні, поки що. Росія і Китай розробляють нові бойові машини. Але російський Т-14 «Армата» зіштовхнувся з серйозними проблемами розвитку. А Китай взяв на озброєння сотні нових Type 99A, які дуже схожі з цифровими M1 середнього покоління. Однак, Пекін ніяк не може адаптувати свою застарілу доктрину під нове озброєння. На початку 2019 року китайська 81 армія, озброєна Type 99A програла на військових навчаннях у Монголії.