На проведення робіт виділили 193 мільйони рублів / Фото: vmsu.info

Міноборони Росії шукає підрядника для утилізації українського підводного човна «Запоріжжя», який залишився в Криму після анексії.

Читайте такожЗМІ про пожежу на «Лошарику»: причиною загибелі підводників став вибух батареї, встановленої замість української

Відповідна інформація розміщена на сайті державних закупівель РФ.

Відео дня

Дані про тендер на "утилізацію дизельного підводного човна проекту 641 і великого протичовнового корабля проекту 1134Б у 2019 і 2020 роках" опубліковані в середу, 21 серпня.

У самому тендері вказується про намір ліквідувати підводний човен проекту 641 без вказівки, який саме човен. Проте відомо, що в розпорядженні Росії є тільки один підводний човен цього проекту – захоплена у 2014 році субмарина "Запоріжжя" (U-001).

На проведення робіт було виділено 193 мільйони рублів, вони повинні бути виконані до 10 листопада 2020 року.

Підводний човен "Запоріжжя" був побудований у 1970 році, він був єдиним підводним човном у складі ВМС України, куди увійшов після розділу Чорноморського флоту в 1997 році.

22 березня 2014 року члени екіпажу "Запоріжжя" повідомили, що судно оточили російські кораблі, після чого їх військові почали кидати у воду шумові гранати. Російські військові кілька разів пропонували членам екіпажу підводного човна перейти на їхній бік, а згодом взяли судно штурмом.

Як повідомляв УНІАН, 2 липня у Міноборони РФ заявили, що 1 липня в російських територіальних водах на науково-дослідному глибоководному апараті, призначеному для вивчення придонного простору і дна Світового океану в інтересах військово-морського флоту Росії, в ході проведення біометричних вимірювань виникла пожежа. 14 моряків-підводників загинули в результаті отруєння продуктами горіння.