США працюють над системами, які "звільнять" артилеристів / Flickr/BEAT ST

Чи будуть у майбутньому роботи керувати артилерією сухопутних військ США? Новий проект роду військ закликає розробити автономні системи для перезаряджання артилерійських гармат. А ще один проект націлений на те, щоб замінити навідників, які скеровують вогонь артилерії, роботами.

Як пише National Interest, в описі одного з американських проектів йдеться про розробку «автономних роботизованих систем, які здатні самостійно чи напівавтономно доводити боєприпаси всередину озброєння». Зокрема, такі системи повинні вставляти снаряд у затвор гармати, монтувати заряди чи ракетне паливо, а також стежити за надлишковими матеріалами всередині зброї.

Читайте такожBusiness Insider: Армія США випробовує GPS, який Росія не здатна заблокувати

Відео дня

Самохідною гаубицею M109A6 Paladin мінімально може керувати екіпаж з чотирьох людей: командира, водія, стрілка і заряджаючого. Не зрозуміло, кого з них можуть замінити роботи, якщо розробки подібних систем принесуть корисні плоди. Втім, ті, хто стріляють і перезаряджають гармату, здаються першими «кандидатами на виліт». Водночас, зважаючи на успіхи у розробці автономних автомобілів, водія гаубиці теж теоретично можна замінити машиною. Тож командир лишиться єдиною людиною в складі екіпажу.

 Однак, в сухопутних військах США визнають, що існує ризик хакерської атаки на такі автономні системи.

«Потенційні рішення повинні проаналізувати потребу в компактних формфакторах, низькому рівні електронних слідів, кіберзахисті, системі управління вібраціями, а також врахувати обмеження енергетичного забезпечення», - йдеться в проектній документації.

Читайте такожNational Interest: Таємний космічний апарат ВПС США X-37B потрапив на фото

Але навіть стрілки-люди можуть зрештою мати вигляд роботів. Сухопутні війська США хочуть використати екзоскелети для допомоги артилеристам у фізично нелегкій роботі керування озброєнням. Також система повинна захистити їх від загрози стати глухими. Відповідний проект ставить за мету розробити «пасивні чи активні можливості екзоскелета для допомоги екіпажу артилерійських систем». Бажані можливості повинні скоротити загрозу фізичних уражень під час маніпуляцій важкими об’єктами, вага яких перевищує 45 кілограмів, а також від травм під час виконання одноманітної роботи.