Росія захопила іраїльські ракети "Праща Давида" / Flickr/defensedesk

Військові Росії заволоділи ракетами з однієї з найбільш просунутих систем протиповітряної оборони Ізраїлю під назвою «Праща Давида». Таким чином, зростає вірогідність того, що Москва може швидко розібратися, як побороти передову систему, призначену знищувати балістичні ракети в польоті. Більше того, вона може поділитися цією інформацією зі спільними ворогами США й Ізраїлю, такими як Іран.

Про це пише Business Insider, додаючи, що ракети опинилися в руках військових Росії в липні 2018 року. Тоді Ізраїль застосував їх, щоб збити російські ракети, запущені військами Сирії в бік ізраїльської території. Всього йдеться про запуск двох зразків зброї. Одну ракету ВПС Ізраїлю підірвали самостійно, коли стало зрозуміло, що сирійська зброя не перетне кордон країни. Інша ж ізраїльська ракета впала на сирійській території. Там її підібрали військові режиму Сирії й потім передали Росії, яка допомагає військам уряду Башара Асада.

Читайте такожІзраїльська система ПРО перехопила 7 ракет, запущених з Сектора Газа: відео

Відео дня

«Праща Давида» - це ракета-перехоплювач середньої дальності, яку випускає ізраїльська компанія Rafael Advanced Defense System. Її виробництвом також займається американська фірма Raytheon, використовуючи як заміну ракетам Patriot. Сам Ізраїль вперше поставив на озброєння «Пращу Давида» у 2017 році. В липні 2018 року відбулося фактично перше бойове застосування системи.

«Це викликає тривогу. Якби я був компанією Rafael, я б почав нервувати просто зараз», - сказав заступник директора проекту дослідження ракетної оборони в Центрі стратегічних міжнародних досліджень Аян Вільямс.

Він додав, що тривогу викликає не так те, що Росія почне копіювати ізраїльську систему для власних потреб, а що це будуть робити інші країни.

«Якщо Іран отримає цю штуку, через два роки ми побачимо у нього ідентичну систему», - сказав він.

Читайте такожStratfor: Сирія ще може стати для Росії болотом, в якому вона потоне

Але й сама Росія може вивчити захоплену ізраїльську зброю й з’ясувати, як можна побороти «Пращу Давида». Це буде велика проблема для деяких країн, таких як Польща, яка купує ці системи, не кажучи вже про сам Ізраїль.

«Якби я був Ізраїлем, мене б найбільш тривожило те, що Росія може передати розвідувальні дані про спосіб здолати ракету-перехоплювача Ірану», - сказав Вільямс.

Китайське видання SINA також писало, що США й Ізраїль вимагали, щоб Росія повернула ракету. Але це не дало жодних результатів.