Україна закликала США передати ЗСУ ракети ATACMS / Скріншот

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден схвалив відправку ракет дальнього радіусу дії ATACMS в Україну.

Як говориться в статті The New Yorker, рішення було прийнято американським лідером ще минулого місяця, перед візитом президента України Володимира Зеленського в Штати. Нагадаємо, що він відбувся 19 вересня.

"У вересні, незадовго до того, як Зеленський здійснив свій другий візит до Вашингтона після вторгнення, Байден схвалив відправку ATACMS в Україну, після майже річного опору цій ідеї", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Ракети ATACMS для України: що відомо

Нагадаємо, українська влада неодноразово закликала Вашингтон схвалити передачу цього озброєння для протистояння російським загарбницьким військам. 

У Міністерстві закордонних справ України заявляли, що війська не будуть використовувати ATACAMS, як і німецькі Taurus, проти об'єктів на території Російської Федерації

Перед поїздкою Зеленського в Штати ряд ЗМІ повідомляли, що рішення щодо ракет може бути прийнято вже незабаром. Однак 21 вересня радник президента з національної безпеки Джейк Салліван сказав, що Байден вирішив поки не передавати ATACMS, але він не виключив поставок в майбутньому.

На початку жовтня Байдена запитали, чи обіцяв він поставити Україні ракети ATACMS. Він сказав журналістам, що під час зустрічі із Зеленським "пропрацював" все, про що просила українська сторона. 

Вас також можуть зацікавити новини: