Тактичну бойову колісну машину «Дозор-Б», розроблену фахівцями «Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. О.О. Морозова», що входить до складу ДК «Укроборонпром», прийнято на озброєння Збройними силами України.

Як повідомила сьогодні прес-служба підприємства, відповідний наказ Міністерства оборони України № 245 був виданий 3 липня.

За словами генерального директора державного концерну «Укроборонпром» Айвараса Абромавичуса, «Дозор-Б» входить до лінійки броньованої техніки концерна, яка була прийнята на озброєння ЗСУ після початку війни на сході України.

Відео дня

«Перша партія «Дозорів» пройшла випробування безпосередньо на фронті ще у 2016 році. Після цього машину доопрацювали та покращили, провели підконтрольну експлуатацію з позитивними результатами. І ось нарешті «Дозор-Б» прийнято на озброєння, що дає змогу розпочати підготовку до її серійного виробництва. Також прийняття на озброєння підвищує експортний потенціал цієї бронемашини», - заявив Абромавичус.

Читайте такожЛьвівський бронетанковий завод передав Міноборони партію танків Т-64

Директор «Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені О.О. Морозова» Яків Мормило розповів, що «Дозор-Б» конструювали у Харкові, а виготовляли у Львові.

«Фахівці ХКБМ постійно покращували характеристики цієї машини, враховуючи зауваження та пропозиції, висловлені в ході проведення державних випробувань та підконтрольної експлуатації. Все це робилося за власний кошт підприємства. Ми виготовили нові вузли для «Дозору», які з позитивними результатами пройшли всі стендові та ходові випробування. Останні зміни до робочої конструкторської документації ми внесли у 2020 році. Тобто, “Дозор-Б” - це дуже сучасний зразок бойової машини. Ми вдячні усім співвиконавцям, команді Міністерства оборони України, Центрального бронетанкового управління та Генерального штабу ЗСУ за пророблену роботу та співпрацю, у результаті якої «Дозор-Б» було прийнято на озброєння», - зазначив Мормило.

За його словами, наразі ХКБМ приступив до підготовки виробництва для виготовлення на власних потужностях першого зразка «Дозор-Б». Після проведення кваліфікаційних випробувань харківське підприємство, як і Львівський бронетанковий завод, зможе самостійно серійно виготовляти «Дозори».

*** Тактична бойова колісна машина «Дозор-Б» - повнопривідна броньована машина з колісною формулою 4х4. Створена як багатоцільовий захищений транспортний засіб для перевезення особового складу, озброєння та військового обладнання масою до 2 тонн. Машина призначена для використання в підрозділах сухопутних військ, військової поліції, розвідувальних та тилових підрозділах. Залежно від призначення передбачається різне виконання при виробництві: бронетранспортер, санітарна, командно-штабна, розвідувально-дозорна та інші спеціальні машини. Характеристики ТБКМ «Дозор-Б» викладено в інфокарті на сайті концерну.