ATACMS дістануть кожного окупанта / колаж УНІАН, фото wikipedia.org, скріншот

Після отримання Україною американських балістичних ракет ATACMS українська армія зможе дотягнутися до загарбників у будь-якому куточку окупованої території. Про це заявив британський військовий аналітик Шон Белл в коментарі Sky News.

За його словами, ракети ATACMS "помістили кожного російського солдата, який знаходиться в окупованій Україні, в зону дії цих ракет, і це дійсно цікава військова перспектива".

Також Шон Белл висловив думку, що рішення про передачу ракет напряму пов’язане з візитом Володимира Зеленського у Вашингтон. 

Відео дня

"Сам факт, що вони виклали деякі з них на стіл, майже напевно, є прямим результатом звернення президента Зеленського. На щастя, їх можна запускати з ракетної системи HIMARS, тож українці вже мають пускові установки для них, [США надають] лише самі ракети", — сказав експерт. 

Що відомо про ракети ATACMS

Балістичні ракети ATACMS призначені для запуску з наземних установок HIMARS та MLRS, хоча існує і морська модифікація. Ці ракети створені у кількох версіях, що мають різну дальність польоту (від 140 до 310 км) та різні типи бойової частини (фугасні та касетні).

Оскільки ATACMS запускаються з наземних пересувних платформ, вони мають перевагу над ракетами Storm Shadow повітряного запуску тієї ж дальності. Через загрозу від російської ППО літаки мусять запускати їх з великої відстані від лінії фронту, втрачаючий частину далекобійного потенціалу ракет. Тоді як HIMARS, заряджений ракетою ATACMS, може непомітно підїхати до передової значно ближче. Це дає змогу дотягнутися, наприклад, до Кримського мосту, який досі був недосяжним для наявних у ЗСУ ракет західного зразка.

Вас також можуть зацікавити новини: