Черник сподівається, що до України надійдуть касетні боєприпаси до Himars / фото Генштаб

Надходження в Україну від США касетних боєприпасів для артилерійських систем дасть змогу збільшити втрати російських окупантів і їх техніки.

Про це сказав військовий експерт Петро Черник, коментуючи можливість збільшення США постачання касетних боєприпасів, зокрема,  для українських артилеристів.

"Це підвищить коефіцієнт винищення як особового складу противника, так і його техніки", – наголосив він. За його словами, для "засіювання" умовного футбольного поля артилерією потрібно 30-50 залпів звичайними боєприпасами, а це призводить до виснаження стволів, а також ціна одного боєприпаса, зокрема, М795, коштує в межах 1000 доларів. Експерт зазначає, що в той же час, ту саму роботу виконує до 5 касетних боєприпасів – "субелементи розтираються у повітрі на 15-20 метрів і "засівають" все густо і висікають все".

Відео дня

Черник додав, що не йдеться про повне знищення ворожого танку, але його буде серйозно пошкоджено.

"Знищену техніку не забирають, пошкоджену забирають. Отже потрібен буде інший танк, щоб його витягнути, а це відволікання техніки і людей від бойової роботи", - додав він.

Експерт зазначає, що якщо на цьому умовному полі звичайна артилерія винищить 100 осіб особового складу, то за допомогою касетних боєприпасів -120. "А якщо брати за тиждень, то це неймовірно добре", - сказав він.

Черник сподівається, що до України надійдуть касетні боєприпаси до Himars, які мають вдвічі більшу дальність ураження.

"Звичайний снаряд має до 30 км дальність ураження, а касетний Хаймерс - до 60 км, тобто вдвічі більше. Кілька таких залпів в якійсь окремій локації спроможні "викосити" дуже багато особового складу ворога і понищити техніку. Якщо будуть боєприпаси М30А2, то це для нас важливо", – зазначив експерт.

Касетні боеприпаси для України - деталі

Вчора, 28 серпня, США розглядають можливість передачі Україні касетних боєприпасів для реактивної артилерії більшою дальністю ураження. 

В аналітичному матеріалі The Washington Post зазначалося, що представники адміністрації Байдена розглядають кілька нових важливих способів збільшення підтримки з боку Заходу. У Вашингтоні говорять про підтримку рішення щодо надання касетних боєприпасів для реактивної артилерії, які можуть вражати глибше, ніж артилерійські версії, які Сполучені Штати почали поставляти у липні.

Вас також можуть зацікавити новини: